Sztufada ze słoniną – pieczeń wołowa krucha i soczysta

7 października 2018, dodał: EKSPERTKA

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

składniki:

1,2 kg mięsa wołowego z udźca lub ligawy,
10 dag słoniny,
40 dag pieczarek,
2 cebule (20 dag),
2 marchewki (12 dag),
10 dag selera korzeniowego,
½ szklanki czerwonego wytrawnego wina,
2 łyżki gęstej śmietany,
2 łyżki oliwy, 1 łyżka smalcu,
1 łyżka masła,
przyprawa do pieczeni
cukier
sól,
pieprz czarny mielony

Umyte i osuszone mięso lekko zbić, naszpikować słupkami słoniny, natrzeć solą, przyprawą do pieczeni Prymat i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godz. Cebule obrać i pokroić w kostkę, a marchewkę i seler obrać, opłukać i zetrzeć na grubej tarce.
Mięso zrumienić na oliwie z dodatkiem smalcu, przełożyć do rondla, oprószyć papryką Prymat, dodać warzywa, przykryć i dusić na małym ogniu kilka minut. Wlać wino, kilka łyżek gorącej wody i dusić pod przykryciem 1,5-2 godz., kilkakrotnie obracając mięso i w razie potrzeby podlewając gorącą wodą.
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić i podsmaży na maśle. Na 20 min przed końcem duszenia dodać do mięsa.

Miękkie mięso wyjąć z rondla i ułożyć na półmisku. Sos zabielić śmietaną, doprawić do smaku, zagotować i polać nim mięso. Podawać z kluskami kładzionymi lub francuskimi.

na podstawie: www.prymat.pl

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Sztufada ze słoniną – pieczeń wołowa krucha i soczysta

  1. avatar Kataryna pisze:

    Nigdy nie odważyłam się sama zrobić sztufady, jadłam ją dwa razy w życiu i to jest genialne!

Dodaj komentarz do Kataryna


FORUM - bieżące dyskusje

Ciekawe konkursy internetowe
Ja szukam konkursów na Fb, tam dużo za samą aktywność można wygrać
krem pod oczy
Dobry jest z Dermedic, ale też z Eveline się sprawdził
Zabieg niciami Spring Thread na 10 …
Ciekawa opcja, na pewno te starsze celebrytki tak się poprawiają...
Poświadczenie dziedziczenia
Zwykle to tylko formalność, no chyba że zmarły był w drugim małżeństwie i są dzieci....