Sztufada ze słoniną – pieczeń wołowa krucha i soczysta

Avatar photo
7 października 2018,
dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

składniki:

1,2 kg mięsa wołowego z udźca lub ligawy,
10 dag słoniny,
40 dag pieczarek,
2 cebule (20 dag),
2 marchewki (12 dag),
10 dag selera korzeniowego,
½ szklanki czerwonego wytrawnego wina,
2 łyżki gęstej śmietany,
2 łyżki oliwy, 1 łyżka smalcu,
1 łyżka masła,
przyprawa do pieczeni
cukier
sól,
pieprz czarny mielony

Umyte i osuszone mięso lekko zbić, naszpikować słupkami słoniny, natrzeć solą, przyprawą do pieczeni Prymat i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godz. Cebule obrać i pokroić w kostkę, a marchewkę i seler obrać, opłukać i zetrzeć na grubej tarce.
Mięso zrumienić na oliwie z dodatkiem smalcu, przełożyć do rondla, oprószyć papryką Prymat, dodać warzywa, przykryć i dusić na małym ogniu kilka minut. Wlać wino, kilka łyżek gorącej wody i dusić pod przykryciem 1,5-2 godz., kilkakrotnie obracając mięso i w razie potrzeby podlewając gorącą wodą.
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić i podsmaży na maśle. Na 20 min przed końcem duszenia dodać do mięsa.

Miękkie mięso wyjąć z rondla i ułożyć na półmisku. Sos zabielić śmietaną, doprawić do smaku, zagotować i polać nim mięso. Podawać z kluskami kładzionymi lub francuskimi.

na podstawie: www.prymat.pl



FORUM - bieżące dyskusje

Jak się ubrać na narty
Ja nie mam tego problemu, bo mi ten sport nie przypadł zupełnie...
Warszawa - Rossmann
Ja też kupuję głównie stacjonarnie, bo nie lubię czekać.
klejenie butów
Ja kupuję nowe, bo klejenie to czasem koszt przekraczający obiektywną wartość już nieco zużytych butów...
Przytulenie to zdrowie.
Tworzycie taką kobiecą więź, widocznie one też nie mają w domu do kogo się przytulać...