Szpinakowe lasagne
Składniki:
– 400 g makaronu typu lasagne,
– 1 puszka pomidorów,
– 1 cebula,
– pół kilo mielonego mięsa,
– 300 g pieczarek,
– 400 g mrożonego szpinaku
– 2 ząbki czosnku,
– 150 g startego sera,
– 6 łyżek masła,
– 5 łyżek maki,
– 150 ml mleka,
– olej,
– sól , pieprz, oregano, słodka papryka, bazylia.
Przygotowanie:
Płaty makaronu podgotować ok. 10 minut, uważając przy tym, aby się nie skleiły. Przełożyć na zimnej wody. Mięso podsmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem, dodać cebulę oraz czosnek, a następnie pomidory. Poddusić kilka minut. Pieczarki kroimy i podsmażamy na oleju, doprawiamy solą, bazylią oregano i słodką papryką. Szpinak podsmażamy na maśle, dodajemy czosnek, sól oraz pieprz. Resztę masła roztapiamy, dodajemy mąkę i wlewamy mleko, pamiętając o mieszaniu. Na natłuszczonej formie układamy warstwy makarony, mięsa, szpinaku oraz sosu. Posypujemy serem. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180C.