Taką fasolkę przygotuj na kolację. Zachwytom nie będzie końca
Sezon na fasolkę szparagową uznaję za rozpoczęty. Oczywiście wiele osób zajada się fasolką już od wiosny, ja jednak sezon rozpoczynam wraz z pierwszymi własnymi zbiorami. Smak takiej fasolki jest zdecydowanie lepszy niż kupionej nawet w najlepszym warzywniaku. Fasolka szparagowa nie jest nudna, można ją bowiem podawać na wiele różnych sposobów. Proponuję poznanie przepisu na fasolkę szparagową z salsą pomidorową. Prosto, wegańsko, szybko i niesamowicie smacznie.
Czy żółta fasolka jest zdrowa? Znamy żółtą i zieloną fasolkę szparagową. Fasolka żółta dojrzewa wcześniej niż zielona i nie zawiera chlorofilu, który nadaje kolor fasolce zielonej. Różnice w smaku są mało istotne, ale według mnie zauważalne. Zawsze bardziej smakuje mi fasolka zielona. Jednak żółta także może być wspaniałym daniem głównym lub dodatkiem do obiadu. Wcale nie musimy podawać nudnej fasolki z bułką tartą (osobiście uważam, że jest to najmniej smaczna forma podania tego pysznego warzywa).
Fot.: Redakcja (M.D.)
Strąki fasolki są doskonałym źródłem witamin, minerałów i mikroelementów pochodzenia roślinnego. Oba gatunki fasolki są niskokaloryczne, wolne od cholesterolu i bogate w błonnik. Żółta fasolka zawiera witaminę C, potas, wapń i żelazo. Według Mayo Clinic spożywanie pokarmów bogatych w witaminę C wiąże się z obniżeniem ryzyka raka, zapobieganiem przeziębieniom i promowaniem zdrowia oczu. Witamina C pomaga również w wchłanianiu żelaza ze źródeł roślinnych. Błonnik pomaga chronić błonę śluzową jelita grubego, skracając czas jej ekspozycji na substancje toksyczne, a także wiążąc się z rakotwórczymi substancjami chemicznymi w jelitach. Błonnik służy nie tylko trawieniu, jest także dobry dla serca. Naukowcy uważają, że dzieje się tak dlatego, że błonnik może obniżać poziom cholesterolu LDL (złego), który z czasem może się gromadzić i powodować zwężenie naczyń krwionośnych. Odpowiednia ilość błonnika w diecie obniża także poziom cholesterolu we krwi poprzez zmniejszenie wchłaniania zwrotnego kwasów żółciowych wiążących cholesterol w okrężnicy. Potas jest ważnym składnikiem komórek i płynów ustrojowych, który pomaga kontrolować tętno i ciśnienie krwi.
Są różne sposoby gotowania fasolki szparagowej. Można gotować ją w wodzie, piec, gotować na parze lub smażyć. Z jej dodatkiem można przygotowywać sałatki, zapiekanki, zupy i różne dodatki. Smakuje wyśmienicie z odrobiną masła i bazylią lub z czosnkiem oraz z pomidorami. Jest szybkim i pożywnym dodatkiem do dania głównego lub daniem samym w sobie.
Fasolka szparagowa z salsą pomidorową – przepis i wykonanie
-5-6 dojrzałych pomidorów śliwkowych (Lima)
– 2 ząbki czosnku
– sól i pieprz do smaku
– odrobina cukru
– bazylia i oregano wg uznania
– oliwa z oliwek
– 2 garście żółtej fasolki szparagowej
Pomidory obrać ze skórki i pokroić. Odrobinę oliwy podgrzać w patelni, wrzucić zmiażdżony czosnek i dodać pokrojone drobno pomidory. Smażyć do uzyskania konsystencji gęstej pulpy (ok. 5-6 min.). Doprawić solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.
Fasolkę szparagową umyć i przyciąć. Wrzucić na gotującą się lekko osoloną wodę. Gotować 5-7 min. Wyjąć i odsączyć, wyłożyć na talerz, polać salsą. Podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie z kromką ulubionego chleba.