1 ½ kg obranych młodych ziemniaków
20 szparagów
3 łyżki oliwy z oliwek
½ szklanki kwaśnej śmietany
2 ząbki czosnku
szczypiorek
2 łyżki pokrojonego drobno boczku (opcjonalnie)
sól
pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. Umieść ziemniaki, szparagi, oliwę, 1 ząbek czosnku i przyprawy w żaroodpornym naczyniu. Przykryć i wymieszać przez wstrząsanie. Wyjąć szparagi i piec w piekarniku przez 35 min., od czasu do czasu mieszając. Dodać szparagi do ziemniaków i piec kolejne 5 min. lub do momentu szparagi będą miękkie. Odstawić do ostygnięcia na ok. 5 min. Połączyć śmietanę z czosnkiem, solą i szczypiorkiem. Dobrze wymieszać. Podawać z ziemniakami i szparagami.