Szparagi na Farfale

9 maja 2012, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Wyjątkowo leniwe  danie. Delikatne – wiosenne.

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 20 dag kolorowego makaronu Farfale
  • łebki z 1 pęczka zielonych szparagów ( z ok. 5 cm kawałkiem pod łebkiem )
  • 2 łyżki koperku pokrojonego
  • 1 żółtko
  • 6 łyżek oliwy z oliwek ( najlepiej  tłoczonej na zimno )
  • sól
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • grubo mielony pieprz kolorowy
  • 2 kostki do makaronu, ryżu , ziemniaków Knorra
  • szczypta cukru
  • 3 łyżki masła

Makaron ugotować  al dente w wodzie z kostkami bulionowymi. W czasie kiedy makaron się gotuje ugotować  w lekko osolonej wodzie (ze szczyptą cukru) łepki szparagów (powinny być dobre po ok. 10 minutach od zagotowania wody).

Żółtko utrzeć z oliwą, szczyptą soli, sokiem z cytryny.

Odcedzić makaron.Wrzucić go do garnka – dodać masło i wymieszać.

Odcedzić szparagi.

Podawać układając łebki szparagów na makaronie polewając go sosem żółtkowym i posypując koprem i pieprzem.

Dobrze jest nakładać na ogrzane talerze żeby nie wystygło.

W wywarze z gotowania łebków szparagów ugotować resztę pęczka i zrobić z nich zupę krem ( można zamrozić wywar i pokrojone kawałki szparagów i użyć na zupę po sezonie ).

file1306827749



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...