Szparagi na Farfale

9 maja 2012, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Wyjątkowo leniwe  danie. Delikatne – wiosenne.

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 20 dag kolorowego makaronu Farfale
  • łebki z 1 pęczka zielonych szparagów ( z ok. 5 cm kawałkiem pod łebkiem )
  • 2 łyżki koperku pokrojonego
  • 1 żółtko
  • 6 łyżek oliwy z oliwek ( najlepiej  tłoczonej na zimno )
  • sól
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • grubo mielony pieprz kolorowy
  • 2 kostki do makaronu, ryżu , ziemniaków Knorra
  • szczypta cukru
  • 3 łyżki masła

Makaron ugotować  al dente w wodzie z kostkami bulionowymi. W czasie kiedy makaron się gotuje ugotować  w lekko osolonej wodzie (ze szczyptą cukru) łepki szparagów (powinny być dobre po ok. 10 minutach od zagotowania wody).

Żółtko utrzeć z oliwą, szczyptą soli, sokiem z cytryny.

Odcedzić makaron.Wrzucić go do garnka – dodać masło i wymieszać.

Odcedzić szparagi.

Podawać układając łebki szparagów na makaronie polewając go sosem żółtkowym i posypując koprem i pieprzem.

Dobrze jest nakładać na ogrzane talerze żeby nie wystygło.

W wywarze z gotowania łebków szparagów ugotować resztę pęczka i zrobić z nich zupę krem ( można zamrozić wywar i pokrojone kawałki szparagów i użyć na zupę po sezonie ).

file1306827749