Szparagi dłużej pozostaną świeże. Zawsze wkładaj je tutaj

Avatar photo
17 lipca 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Szparagi to synonim eleganckich dań prosto z najlepszych restauracji. Polecają je koneserzy wykwintnych potraw, jednak coraz częściej pojawiają się też w domowej kuchni. Jak obchodzić się z nimi po zakupie? Dziś zdradzamy triki, dzięki którym zachowają świeżość na dłużej.

Kupując szparagi, zwykle mamy do wyboru ich dwie odmiany. Zielone strąki są intensywniejsze w smaku, zaś białe odznaczają się delikatnością i większą chrupkością. Sekretem tych drugich jest uprawa w kompletnej ciemności, wskutek czego nie wytwarza się zielony barwnik, czyli chlorofil. Niezależnie od tego, które z nic wybierzemy na obiad, warto wiedzieć, w jaki sposób je przechowywać, aby nie straciły swojej jędrności.

szparagi

Ten błąd może nas wiele kosztować

Ceny szparagów zwalają z nóg i powodują, że nieczęsto pozwalamy sobie na ich zakup. Z tego powodu warto uważnie je wybierać w sklepie lub na straganie, aby nie przynieść do domu nieświeżych już warzyw. Jeśli ich główki są zwiędnięte, to lepiej zrezygnować z zakupu i poszukać lepszego jakościowo towaru. Po przyniesieniu do domu powinny być przechowywane wyłącznie w lodówce, najlepiej pod osłoną papierowej torebki, która ograniczy dostęp światła do szparagów. Dzięki temu będzie można z nich korzystać nawet przez kilka kolejnych dni bez obawy o to, że zbyt szybko zwiędną lub zaczną się psuć. Warto przy tym obciąć stwardniałe końce szparagów, które najszybciej obsychają i mogą powodować rozpoczęcie procesu gnilnego. Jeśli będziemy przyrządzać szparagi już na drugi dzień, to można je włożyć do słoika z wodą, przy czym powinny być zanurzone tylko końcówki.

Te triki przedłużą świeżość szparagów

Największym wrogiem świeżych warzyw jest zbyt suche powietrze oraz wysoka temperatura. W lodówce mamy zwykle ok. 5 stopni Celsjusza, więc ten drugi problem zostaje rozwiązany. Suche powietrze jednak nadal może powodować obsychanie główek szparagów. Jeśli zależy nam na jak najdłuższym utrzymaniu ich jędrności, warto je osłonić kawałkiem folii lub papieru. Pomoże także częste skrapianie ich chłodną wodą. Świetnie na szparagi działa zawinięcie ich w wilgotną płócienną ściereczkę, która będzie stopniowo oddawać im wilgoć, a jednocześnie zapewni dostęp świeżego powietrza. Aby ograniczyć rozwój mikrobów i grzybów, warto taką ściereczkę wymieniać na czystą przynajmniej raz dziennie. Podobnie zadziała wilgotny papierowy ręcznik. Szparagi umieszczamy tam, gdzie inne warzywa, czyli w dolnej strefie lodówki.

Świeże i apetyczne szparagi to doskonały dodatek urozmaicający nasze potrawy. Warto je dodawać do obiadu, aby czerpać z ich wartości odżywczych, a jeśli zakupimy ich większą ilość, można bez przeszkód zamrozić nadwyżki, aby sięgnąć po nie w późniejszym czasie. Przechowując je w lodówce, nie wolno dopuścić do rozwoju pleśni, gdyż wówczas nie będą już nadawały się do spożycia.



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
horoskopy, wróżby
A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...