sznycle z indyka
– 4 sznycle z indyka
– 1 marchewka
– 10 dag porów
– mielona kolendra
– 1 łyżka gęstego sosu chutney mango
– sól, pieprz
– 1 ząbek czosnku
– kawałek imbiru
– 1 papryczka chili
– 3 łyżki oleju
– 375 ml rosołu warzywnego
– 2 łyżki mleczka kokosowego
Sznycle lekko robić tłuczkiem, marchewkę pokroić wzdłuz w cieniutkie paseczki, mięso przyprawić solą i pieprzem oraz kolendrą. Nastepnie każdy sznycel posmarować sosem, ułozyc na nim paseczki pora i marchewki i zawinąć w roladki spinając wykałaczką. Czosnek i imbir obrać i drobniutko posiekać. Chili podzielić wzdłuż na pół, ostrym nożem usunąć gniazdo nasienne. Miąższ opłukać i osuszyć. Mocno rozgrzać olej na patelni, smażyć na nim roladki ze wszystkich stron po 10 minut każda. Przyprawić do smaku, zdjąć z patelni, na ten sam tłuszcz wrzucić czosnek, imbir i chili, całość podlać rosołem i mleczkiem kokosowym.Przykryć i dusic kolejne 10 minut. Do sosu dodać pastę curry, dokładnie wymieszać i polać roladki.
–