Sznycle wieprzowe z fasolą

4 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Ni to gulasz ni to fasolka po bretońsku ni to bitki, ale smakowite.

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

  • 0,6 kg mięsa od szynki
  • 3 cebule
  • 2 puszki fasolki ziarnistej konserwowej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • sól
  • maggi
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • 4 szklanki wody

Mięso pokroić na 4 plastry. Oprószyć papryką , pieprzem , solą. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron. Przełożyć do garnka. Dołożyć pokrojoną cebulę , kostkę bulionową . Zalać wodą i dusić na średnim gazie ok. godziny aż mięso będzie miękkie  ( płyn powinien odparować do objętości ok 1,5 szklanki. Dołożyć odcedzoną fasolę , koncentrat i majeranek . Wymieszać. Podgrzać.  Mąkę rozrobić z odrobiną zimnej wody i wlać do potrawy. Zagotować mieszając aż zgęstnieje.  Doprawić do smaku.

file1301930195