Sznycle drobiowe a la Kentucky
Sznycelki drobiowe ostrzejsze niż zwykle
Czas : 15 minut
Składniki :
- 3 sznycelki z piersi kurczaka (1 duża pojedyncza pierś)
- 2 jajka
- bułka tarta
- mąka
- 2 łyżki przyprawy Skrzydełka Kentucky
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
Mięso podzielić na 3 sznycle i delikatnie je rozklepać tłuczkiem do mięsa ( przez woreczek foliowy ).Posypać przyprawą ,, Skrzydełka Kentucky ” .Do wbitego na talerzyk jajka dodać śmietankę i roztrzepać widelcem by się zmieszały. Panierować w mące, jajku, i bułce tartej. Smażyć na rumiano na oleju. Przełożyć do garnuszka i dodać masło i 4 łyżki wody, skropić maggi. Dusić pod przykryciem kilka minut na bardzo małym gazie.
To taki mały eksperyment z przyprawami do drobiu. Otworzyłam przyprawę do skrzydełek – a że nie jestem w stanie zużyć jej na raz sprawdzam do czego można jej jeszcze używać. Moim zdaniem do doprawiania różnych potraw drobiowych doskonale się nadaje i to nie tylko do tych pieczonych czy z grilla.