Sznycel z grzybami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 0,5 kg grzybów leśnych mieszanych (ew.pieczarek)
- 1 pęczek cebulki dymki ze szczypiorem
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 3 spore kotlety wieprzowe (np. ze schabu środkowego)
- 1 jajko
- 4 łyżki mleka
- 3-4 łyżki mąki
- 1 szklanka bułki tartej
- do smaku: sól i świeżo mielony pieprz
- do smażenia: olej
Sposób przygotowania:
Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić, ale niezbyt drobno. Dymkę posiekać. Kotlety rozbić (niezbyt cienko, najlepiej przez kawałek folii spożywczej, nie porozrywamy mięsa i nie będzie pryskać); oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Kotlety panierować kolejno w mące, jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej, smażyć do zrumienienia, z obu stron. Na drugiej patelni roztopić masło, wrzucić grzyby i smażyć kilka minut aż się lekko zrumienią, dodać posiekany czosnek, dymkę (trochę szczypioru zachować do dekoracji), doprawić i smażyć jeszcze przez kilka chwil. Na każdym kotlecie ułożyć porcję grzybów, posypać szczypiorkiem. Dodatkiem mogą być np. gotowane ziemniaki i mizeria obficie posypane koperkiem.