Sznycel drobiowy
Artykuł zewnętrzny
Zwykły sznycel- podany trochę inaczej. Soczysty – smaczny .
Czas : 40 minut
Składniki :
- 1 połówka piersi z kurczaka
- 3 ziemniaki średniej większości
- 8 pieczarek średniej wielkości
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- sól
- pieprz mielony czarny
- 1 jajko
- bułka tarta
- ¼ szklanki słodkiej śmietanki 18%
Pierś z kurczaka przekroić na pół i rozklepać tłuczkiem do mięsa. Posolić i popieprzyć.Panierować w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła. Usmażyć sznycle na rumiano z obu stron.
Ziemniaki ( obrane ) ugotować w osolonej wodzie . Odcedzić .Utłuc na puree .Dodać śmietankę , 1 łyżkę masła – wymieszać .
Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na 2 łyżkach masła i 1 łyżce oleju na rumiano .
Na każdy sznycel nałożyć po 1/2 puree ziemniaczanego – na to po ½ odsączonych z tłuszczu pieczarek .
Można przygotować wcześniej a potem wstawić do piekarnika na kilka minut by się podgrzały .
Podawać w towarzystwie surówki .