Sznycel drobiowy

27 stycznia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Zwykły sznycel- podany trochę inaczej. Soczysty – smaczny .

Czas : 40 minut

file1264629349

Składniki :

  • 1 połówka piersi z kurczaka
  • 3 ziemniaki średniej większości
  • 8 pieczarek średniej wielkości
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól
  • pieprz mielony czarny
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • ¼ szklanki słodkiej śmietanki 18%

Pierś z kurczaka przekroić na pół i rozklepać tłuczkiem do mięsa. Posolić i popieprzyć.Panierować w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła. Usmażyć sznycle na rumiano z obu stron.

Ziemniaki ( obrane ) ugotować w osolonej wodzie . Odcedzić .Utłuc na puree .Dodać śmietankę , 1 łyżkę masła – wymieszać .

Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na 2 łyżkach masła i 1 łyżce oleju na rumiano .

Na każdy sznycel nałożyć po 1/2 puree ziemniaczanego – na to po ½ odsączonych z tłuszczu pieczarek .

Można przygotować wcześniej a potem wstawić do piekarnika na kilka minut by się podgrzały .

Podawać w towarzystwie surówki .



FORUM - bieżące dyskusje

Szkodliwe składniki chipsów
Każde smażone danie czy przekąska zawiera akrylamid ....
Dziwne ogłoszenia
Lepsi są red pilianie co to uważają że kobiety to samo zło,...
Cienie pod oczami
Są dobre korektory w odcieniu zieleni, one świetnie maskują cienie....
Pomysł na ferie zimowe
Wisła i Polańczyk są najlepsze na feryjne wyjazdy.