Przemieszczając się po Włoszech trafiamy nie tylko na zabytki i pozostałości potęgi dawnego Imperium Rzymskiego. To również niezwykła kulinarna przygoda, która przenosi nas w świat wyjątkowych smaków i zapachów. Włochy to źródło składników, bez których dzisiaj nie wyobrażamy sobie współczesnej kuchni. Czy jednak wiemy, skąd dokładnie się wywodzą?
Intensywny smak Północy
Zacznijmy od północy. Lombardia to ojczyzna sera gorgonzola, doskonałego składnika sosów. Jego nazwa pochodzi od gminy, znajdującej się w prowincji Mediolanu. Część z serów gorgonzola dojrzewa w naturalnych jaskiniach. Łatwo je poznać, bo przeplatane są zielonymi nitkami pleśni, a ich dość pikantny smak sprawdza się jako świetny dodatek do dań. Przemieszczając się niżej, trafiamy do regionu Emilia-Romania, skąd wywodzi się dobrze nam znany Parmigiano Reggiano – twardy ser, produkowany z koziego mleka. Podobno jako pierwsi wytwarzali go 900 lat temu cystersi i benedyktyni. W XIV wieku Bocaccio wspomniał o nim również w „Dekameronie”. Parmezan szybko rozprzestrzenił się poza granice Włoch. Dzisiaj chętnie go wykorzystujemy w naszej codziennej kuchni. Ten ser o pikantnym smaku i zapachu idealnie nadaje się jako dodatek do spaghetti, zapiekanek czy zup.Z tego samego terenu pochodzi szynka parmeńska, nazywana we Włoszech prosciutto. Znana była już w czasach rzymskich i według legendy, Hannibal po wejściu do Parmy został nią poczęstowany przez mieszkańców miasta. W XVI wieku często pojawiała się na dworskich stołach i z czasem zyskała coraz większą popularność w całej Europie. Obecnie również możemy cieszyć się jej intensywnym smakiem.
Świeżość Południa
Południe Włoch słynie z oliwy extra vergine – świeżej, o owocowym smaku. Jednak nie jest to jedyne, czym może poszczycić się ta część Półwyspu Apenińskiego. Kto nie zna bowiem sera mozzarella? Wytwarzany w Kampanii, po raz pierwszy powstał w VII wieku, kiedy Goci sprowadzili do Włoch mleko czarnych bawolic. W innych krajach ser ten produkuje się także z mleka krowiego, ale za jedyną oryginalną jest uznawana włoska mozarrella di bufala.Nie można zapominać również o warzywach, w tym pysznych, dojrzałych pomidorach o słodkawym smaku, które zbiera się we Włoszech o wschodzie słońca. Południe to również bogactwo ryb i owoców morza, uwielbianych przez mieszkańców tych terenów.
Makaron – godło Włoch
Pozostaje jeszcze włoski makaron, który przygotowuje się na terenie całej Italii. To primo piatto – pierwsze i najważniejsze danie tej kuchni. Nie ulega wątpliwości, że włoska pasta ma nie tylko wyjątkowy smak. Typowe włoskie makarony produkuje się z pszenicy durum, która zawiera więcej białka, tłuszczy i składników mineralnych niż zwykła pszenica. Co więcej, można w niej znaleźć luteinę, pozytywnie wpływającą na nasz wzrok – mówi Marta Martys, Marketing Manager Barilla. Z pszenicy durum uzyskuje się tzw. semolinę. W niej tkwi sekret prawdziwie włoskiej pasty, która nie skleja się po ugotowaniu i zawsze zachowuje swój pierwotny kształt. Ciekawostką może być fakt, że makaron z tradycyjnej mąki pszennej to dla Włocha jedynie słabej jakości erzac.
O to, gdzie powstał makaron spiera się kilka krajów. Włosi dowodzą, że pomysł na tanią i łatwą do przechowania żywność pojawił się w I w. p.n.e. w czasie rozwoju Rzymu i braku odpowiedniej ilości jedzenia dla jego mieszkańców. Proste danie, początkowo przeznaczone dla biedoty, z czasem osiągnęło niezwykłą popularność, którą cieszy się do dziś.