Szlachetne zdrowie

20 lipca 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jako smakujesz, aż się zepsujesz…tak o zdrowiu dawno temu pisał Jan Kochanowski. A co na to my współcześni ludzie?

zycie

Znakomita większość naszego społeczeństwa nie zdaje sobie sprawy, że największym skarbem, który posiada jest zdrowie. Gdy czujemy się dobrze zdrowia nie doceniamy, a doceniać zaczynamy dopiero wtedy, gdy w organizmie zaczyna dziać się coś bardzo niepokojącego.

Wtedy nieważne stają się pieniądze, dobre samochody, mieszkania, markowe ubrania i inne uciechy. Wiele osób pozbyłoby się wszystkiego w zamian za wyjście z choroby. Część z nas na co dzień narzeka, że nie ma nic, że życie się nie układa, że wszystko jest do niczego, a tak naprawdę mamy wspaniały skarb, jakim jest zdrowie.

Czy dbamy o zdrowie?

W dzisiejszych czasach jesteśmy bardzo zabiegani, praca pochłania nam dużo czasu, musimy zostawać po godzinach, zdarza się i tak, że nie znajdujemy czasu na zjedzenie obiadu lub po prostu jemy byle co. Nie myślimy o tym, że taki tryb życia może wpędzić nas w jakąś chorobę.

Na zdrowie mamy ogromny wpływ

Na zdrowie mamy ogromny wpływ. Owszem niektórych chorób nie da się uniknąć, ale inne możemy zminimalizować lub całkowicie wyeliminować. Jak to zrobić? jednym ze sposobów jest zażywanie odpowiednich witamin. Wszyscy wiemy, że najzdrowsze witaminy to naturalne witaminy, występujące w żywności.

Witamina K2

Dziś pod lupę weźmiemy witaminę K2 z www.nastrazyzdrowia.pl. Komu może grozić niedobór tej grupy witamin? Należy zacząć od tego, że wyróżnić można dwa rodzaje niedoboru witamin K2: ostry oraz przewlekły.

Niedobór ostry charakteryzuje się krwawieniem z nosa, dziąseł, przewodu pokarmowego. Konsekwencje mogą być naprawdę bardzo poważne: uszkodzenie płuc, udar mózgu, śmierć poprzez dużą utratę krwi. Duże ryzyko ostrego niedoboru witaminy K2 występuje u noworodków, dlatego że witamina K2 nie jest transportowana przez łożysko w odpowiednim stopniu, a noworodek nie ma jeszcze wytworzonej flory bakteryjnej, która jest w stanie wytworzyć witaminę K2.

Niedobór tej witaminy występuje również z powodu zażywania leków przeciwzakrzepowych, długotrwałego stosowania antybiotyków, w chorobach pęcherzyka żółciowego, w chorobie Crohna.

Niedobór przewlekły jest bardziej niebezpieczny niż ostry, ponieważ jest trudniejszy do zdiagnozowania. Nie pojawiają się żadne niepokojące objawy. Za osłabienie układu krążenia oraz upośledzenie wytrzymałości kości obwinia się starzenie się organizmu.

Podsumowanie

Podsumowując wymieńmy przyczyny niedoboru witaminy K:

  1. Niezróżnicowana dieta.
  2. Jedzenie sztucznych tłuszczów trans.
  3. Nawozy, pestycydy w żywności.
  4. Spożywanie dużej ilości mrożonek oraz fast foodów.
  5. Spożywanie produktów z bydła, świń, drobiu hodowanego w zamkniętych pomieszczeniach.
  6. Jedzenie dużej ilości żywności sztucznej.
  7. Nadużywanie antybiotyków zarówno przez człowieka, jak i antybiotyków oraz sterydów w hodowli zwierząt.

Warto więc każdego dnia znaleźć czas na przeanalizowanie swojego trybu życia, wprowadzić zmiany, a dzięki temu na pewno będziemy żyć dłużej.