URODA I ZDROWIE

Szkodliwe patelnie z powłoką PTFE – wpływ na zdrowie

31 sierpnia 2016, dodał: Michał Pieczek

Politetrafluoroetylen – tworzywo sztuczne o śliskiej powierzchni, obecne w niemalże każdej kuchni. Wykorzystujemy go między innymi do pokrywania wnętrz garnków i patelni, co zapewnia im wysoką nieprzywieralność oraz umożliwia smażenie bez użycia tłuszczu.  Garnki i patelnie wykonane z użyciem PTFE to bardzo wygodne i stosunkowo niedrogie rozwiązanie problemu, jakim w przypadku tradycyjnych blaszanych naczyń stanowi szorowanie przypalonych garnków czy skrobanie obklejonych patelni. Wydaje się nam on idealnym idealnym lekarstwem na kuchenne koszmary, ale czy na pewno jest bezpieczny dla naszego zdrowia?

PTFE

Szkodliwa prawda

Producenci PTFE zapewniają, że nie ma powodów do obaw, gdyż „gotowanie przy normalnych warunkach jest bezpieczne dla zdrowia”. Badania przeprowadzone przez Enviromental Working Group wykazały jednak, że użycie sformułowania „normalne warunki” to sprytny chwyt marketingowy. Rozkład termiczny PTFE następuje w temperaturze 200-290°C, a szkodliwe rakotwórcze gazy wydzielają się z niego po przekroczeniu progu 360°C. Podczas podgrzewania patelni z nieprzywieralną powierzchnią PTFE na standardowej kuchence, naczynie osiągnęło temperaturę 370°C w zaledwie 5 minut. Oznacza to, że niemalże każde użycie garnka czy patelni z powłoką PTFE uwalnia we wdychane przez nas powietrze rakotwórcze opary.

Ceramiczna alternatywa

Aby uniknąć zagrożenia zdrowia, należy zrezygnować z używania naczyń powierzchni wykonanych z PTFE w wysokich temperaturach. Jak jednak znaleźć dla nich godnego następcę? Nieprzywieralna powierzchnia oraz możliwość smażenia bez tłuszczu to ogromne zalety tych patelni, nie są jednak jedynymi o takich właściwościach. Idealną alternatywą dla nich są naczynia ceramiczne. Ich powierzchnia jest śliska, nieprzywieralna, umożliwia smażenie bez tłuszczu, a co najważniejsze – ich użycie jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia.
Obecnie rynek oferuje szeroką gamę ceramicznych garnków, patelni, blach do pieczenia oraz innych akcesoriów kuchennych. Inwestycja w nowe naczynia ceramiczne z pewnością oszczędzi nam niepotrzebnego szkodzenia zdrowiu oraz zapewni pełen komfort i przyjemność podczas gotowania.

zobacz również:

Włoskie garnki z terakoty De Silva – zdrowe gotowanie!

Mycie podłóg – poradnik Pani Domu

Przepisy na dania na parze

 

 

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

krem pod oczy
A czy używa ktoś Clinique? w drogerii Horex jest obecnie promocja na te...
Obiadki
U mnie ostatnio króluje kasza, głównie pęczak i gryczane, więc też zdrowo:)
moda xxl
Fajne są wzorzyste ubrania XXL, oczywiście nie w duże wzory bo one pogrubiają...
Trądzik po okresie dojrzewania
Trądzik dorosłych jest gorszy do wyleczenia niż młodzieńczy. Poza tym gorzej jest z możliwością...