Szczupak smażony
Artykuł zewnętrzny
Szczupak smażony
Jeśli mamy dostęp do większej ilości szczupaków , możemy sobie pozwolić na podanie ich w najprostszej formie tzn. usmażone . Są smaczne .
Niestety mój szczupaczk kupiony i to w dodatku mrożony , ale smaczny był mimo to.
Czas :1 godzina
Składniki :1 Kg filetów ze szczupaka ( bez skóry )
Sok z cytryny
Mąka
Oliwa + 1 łyżka masła do smażenia
Sól
Pieprz mielony
Filety pokroić na kawałki . Skropić sokiem z cytryny . Posolić i popieprzyć . Obtoczyć w mące .Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po 8-10 minut z każdej strony . W ostatniej fazie smażenia dodać masło .
Usmażone filety szczupaka jeśli nie zostaną zjedzone na bieżąco , można włożyć w zalewę octową lub galaretę .
nadesłane: Babciagramolka