Szatańskie jadło opcja 2
Taka odmiana gulaszu. A dlaczego ,, diabelska ‘ nazwa? . Nie mam pojęcia. Zawsze znałam ten gulasz pod taką nazwą . Chyba chodzi tylko o to , że jak się go odpowiednio doprawi to jest hu hu , ale przede wszystkim jest on ,, diabelnie „ smaczny . Ekonomiczny .
Czas : 2 godziny
Składniki :
- 30 dag łopatki ( karkówki , od szynki )
- 3 cebule
- 1 żółta papryka
- 4 kapelusze suszonych grzybów
- 1/4 główki białej kapusty( tak ok. 1/2 kg )
- Delikat
- 1 płaska łyżeczka przyprawy Piri-Piri
- 6 łyżek oleju słonecznikowego
- 2 łyżki smalcu
- papryka mielona
- pieprz mielony
- 1 kostka pieczeniowa Knorra
- 1 kostka do mięs ze słodką papryką Knorra
- 3 łyżki mąki
- 2 szklanki wody
Mięso pokroić w kostkę . Wrzucić na miseczkę . Polać 2 łyżkami oliwy. Posypać mieloną papryką , pieprzem , piri-piri .Wymieszać . Zostawić na 30 minut . Smażyć na rozgrzanym smalcu na rumiano . Przełożyć do garnka. Dorzucić pokrojone w piórka cebule zeszkloną na 2 łyżkach oleju i kostkę pieczeniową . Zalać wodą i dusić do miękkości mięsa.
Kapustę usiekać w grubą kostkę , paprykę w paseczki zalać wodą – gotować ok. 1 godziny. Odcedzić . Włożyć kapustę z papryką do gulaszu – dorzucić kostkę do mięs z papryką . Wymieszać . Dusić jeszcze 30 minut. Doprawić do smaku papryką , pieprzem , Delikatem
Zrobić rumianą zasmażkę z mąki na 2 łyżkach oleju .Dodać do gulaszu i zagotować . Gulasz powinien być gęsty i pikantny.