Szatańskie jadło opcja 2

22 października 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Taka odmiana gulaszu. A dlaczego ,, diabelska ‘ nazwa? . Nie mam pojęcia. Zawsze znałam ten gulasz pod taką nazwą . Chyba chodzi  tylko o to , że jak się go odpowiednio doprawi to jest hu hu  , ale przede wszystkim jest on ,, diabelnie „ smaczny .  Ekonomiczny .

Czas : 2 godziny

Składniki :

  • 30 dag łopatki ( karkówki , od szynki )
  • 3 cebule
  • 1 żółta papryka
  • 4 kapelusze suszonych grzybów
  • 1/4  główki białej kapusty( tak ok. 1/2 kg )
  • Delikat
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy Piri-Piri
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki smalcu
  • papryka mielona
  • pieprz mielony
  • 1 kostka pieczeniowa Knorra
  • 1 kostka do mięs ze słodką papryką Knorra
  • 3 łyżki mąki
  • 2 szklanki wody

file1287764255

Mięso pokroić w kostkę . Wrzucić na miseczkę . Polać 2 łyżkami oliwy. Posypać mieloną papryką , pieprzem , piri-piri .Wymieszać . Zostawić na 30 minut . Smażyć na rozgrzanym smalcu  na rumiano . Przełożyć do garnka. Dorzucić pokrojone w piórka cebule zeszkloną na 2 łyżkach oleju i  kostkę pieczeniową  . Zalać wodą i dusić do miękkości mięsa.

Kapustę usiekać w grubą kostkę , paprykę w paseczki  zalać wodą –  gotować ok. 1 godziny. Odcedzić . Włożyć kapustę z papryką  do gulaszu – dorzucić kostkę do mięs z papryką . Wymieszać . Dusić jeszcze 30 minut. Doprawić do smaku papryką , pieprzem , Delikatem

Zrobić rumianą zasmażkę z mąki na 2 łyżkach oleju .Dodać do gulaszu i zagotować . Gulasz powinien być gęsty i pikantny.