Szaszłyki w sosie jogurtowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
na szaszłyki:
2 pełne (podwójne) piersi z kurczaka
duża czerwona cebula oraz papryka (kolor obojętny)
do marynaty:
ząbek czosnku
gruby plaster świeżego imbiru
2 łyżki soku z cytryny
100 ml jogurtu naturalnego
sól, kolendra
Filety z kurczaka pokroić na paski o długości około 2 cm.
Cebulę obrać i pokroić na ósemki, paprykę umyć i pokroić w kwadraty.
Czosnek obrać i drobno posiekać, zmieszać ze startym imbirem, sokiem z cytryny i jogurtem, doprawić solą oraz kolendrą.
Uzyskaną marynatą polać kawałki kurczaka, zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu.
Następnie nadziewać kawałki kurczak naprzemiennie z cebulą i papryką.
Grillować około 10 minut, często obracając.
Podawać gorące z surówką warzywną!