Szaszłyki z wędzonym tofu, pieczarkami i warzywami

26 lutego 2012, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI (na ok. 10 szaszłyków):

  • 1 kostka wędzonego sera tofu (200 g)
  • 20 malutkich pomidorków
  • 15 dag pieczarek
  • 1 mała papryka żółta
  • 1 mała papryka zielona (lub 1/2 cukinii)
  • 1 średnia czerwona cebula

marynata:

  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego (lub miodu)
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 2 łyżki oleju Wielkopolskiego lub oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 plasterki korzenia imbiru
  • kilka listków kolendry
  • szczypta soli i pierzu
  • 1 łyżeczka czarnego lub białego sezamu

sałatka z quinoa:

  • 200 g quinoa lub kuskusu
  • 1 mała czerwona cebula, posiekana
  • 4 łyżki posiekanego szczypioru
  • 2 łyżki oleju
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Ser pokroić w kostkę, pieczarki na ćwiartki (małe można w całości lub na połówki), warzywa dowolnie na kawałki. W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Wszystkie pokrojone składniki włożyć do marynaty i lekko wymieszać. Odstawić na 30 minut. Przygotować drewniane szpikulce, wymoczyć je w zimnej wodzie przez 15 minut. Warzywa, grzyby i ser nabijać dowolnie na przemian na szpikulce. Grill rozgrzać na opcję grillowania warzyw (jeśli korzystacie z tradycyjnego grilla dobrze jest użyć aluminiowych podkładek). Grillować ok. 15-20 minut, obracając by upiekły się z każdej strony. Podawać z ketchupem, sosem pomidorowym lub czosnkowym i sałatką np. z quinoa czy kuskusu.

file1330294458