Szaszłyki z wędzonym tofu, pieczarkami i warzywami
SKŁADNIKI (na ok. 10 szaszłyków):
- 1 kostka wędzonego sera tofu (200 g)
- 20 malutkich pomidorków
- 15 dag pieczarek
- 1 mała papryka żółta
- 1 mała papryka zielona (lub 1/2 cukinii)
- 1 średnia czerwona cebula
marynata:
- 1 łyżka sosu teriyaki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego (lub miodu)
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 2 łyżki oleju Wielkopolskiego lub oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 3 plasterki korzenia imbiru
- kilka listków kolendry
- szczypta soli i pierzu
- 1 łyżeczka czarnego lub białego sezamu
sałatka z quinoa:
- 200 g quinoa lub kuskusu
- 1 mała czerwona cebula, posiekana
- 4 łyżki posiekanego szczypioru
- 2 łyżki oleju
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ser pokroić w kostkę, pieczarki na ćwiartki (małe można w całości lub na połówki), warzywa dowolnie na kawałki. W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Wszystkie pokrojone składniki włożyć do marynaty i lekko wymieszać. Odstawić na 30 minut. Przygotować drewniane szpikulce, wymoczyć je w zimnej wodzie przez 15 minut. Warzywa, grzyby i ser nabijać dowolnie na przemian na szpikulce. Grill rozgrzać na opcję grillowania warzyw (jeśli korzystacie z tradycyjnego grilla dobrze jest użyć aluminiowych podkładek). Grillować ok. 15-20 minut, obracając by upiekły się z każdej strony. Podawać z ketchupem, sosem pomidorowym lub czosnkowym i sałatką np. z quinoa czy kuskusu.