Szaszłyki z tuńczyka i papryki
Artykuł zewnętrzny
Bardzo smaczne szaszłyki w aromatycznej marynacie o azjatyckim charakterze.Ta propozycja na grilla znajdzie swoich amatorów w każdej grupie wiekowej.
Składniki, 7 szaszłyków:
• 400 g świeżego tuńczyka
• 1 czerwona papryka
• 1 cebula cukrowa
• natka pietruszki do dekoracji
Marynata:
• 2 łyżki drobno startego obranego świeżego imbiru
• 3 łyżki octu ryżowego
• 2 łyżki oleju (np. z orzechów ziemnych)
• 2 łyżki oleju sezamowego
• 2 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki miodu
• 1 łyżeczka pikantnej przyprawy chilli w płatkach*
• świeżo zmielony pieprz
oraz: 7 szpikulców metalowych wielokrotnego użytku lub jednorazowe szaszłyki drewniane, chleb żytni z grilla.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce. Tuńczyka pokroić na 2 cm kawałki i wymieszać z marynatą. Odstawić na 30 minut. Jeśli używamy drewnianych szpikulców najlepiej je wcześniej namoczyć z zimnej wodzie, przez około 30 minut.
W międzyczasie pokroić paprykę oraz cebulę na 2 cm kawałki. Nadziewać na szpikulce na przemian z tuńczykiem. Grillować na średnio rozgrzanym grillu, często przewracając, aż szaszłyki ładnie się zrumienią z każdej strony, przez około 5 do 15 minut (w zależności od stopnia rozgrzania i rodzaju grilla). Posypać listkami natki pietruszki i podawać z grillowanym chlebem żytnim.