szaszłyki z owoców tropikalnych
1/2 ananasa
Kiść ciemnych winogron
1 mango
½ melona
Mały pęczek świeżej mięty
4 łyżki miodu
1 papryczka chili ew.1 łyżka pasty sambal oelek
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżka startego imbiru
Winogrona umyć i osuszyć. Pozostałe owoce umyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę o wielkości 2 cm. Przygotować marynatę: połączyć miód z oliwą, dodać posiekaną miętę, chili i imbir.
Owoce nabijać na przemian na wykałaczkę. W przypadku każdego z szaszłyków czynność tę należy powtórzyć trzykrotnie. Tak przygotowane szaszłyki ułożyć na blasze, zalać przygotowaną wcześniej marynatą i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Szaszłyki owocowe należy grillować ok. 5 minut uważając, aby owoce się nie przypaliły. Podawać z sosem jogurtowo-imbirowym.
źródło: www.prymat.pl