Szaszłyki z owoców morza

6 kwietnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Szaszłyki z owoców morza

Marynata składniki:

1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżeczki świeżo startej skórki z cytryny
1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 pęczek szczypioru
1 łyżka posiekanej zielonej świeżej szałwii lub 1 łyżeczka suszonych liści
2 łyżeczki posiekanego tymianku lub świeżych liści
1 łyżeczka suszonego lub 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu

Pozostałe składniki:

16 dużych obranych krewetek
stek z miecznika, pocięty na kawałki (16)
16 małych białych grzybów (pieczarek, gąsek itp.)
2 cienkie, młode pory, pokrojone na kawałki

Sałatka składniki:

1 puszka fasoli cannellini
1 duży pomidor, grubo posiekany
1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki czerwonej cebuli

Przygotowanie:

Przygotować osiem patyczków do szaszłyków. Dressing: Wymieszać oliwę z oliwek, sok i skórkę z cytryny, sól i pieprz w dużej misce. Odłożyć 2 łyżki. Dodać pokrojone warzywa i szczypiorek, krewetki, miecznika i grzyby, wymieszać. Sałatka: Umieść składniki w misce, dodać 2 łyżki marynaty. Delikatnie wymieszać. Na każdy szpikulec, na przemian nabijać po 2 pieczarki, kawałki miecznika i krewetki oraz 4 kawałki pora. Grillować 10 min., obracając raz. Podawać z sałatką.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...