Szaszłyki z owoców
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka cynamonu
1/4 szklanki świeżej mięty, posiekanej
2 jabłka, pocięte na kawałki
2 banany, obrane i pokrojone
2 brzoskwinie, pokrojone
4 kiwi, obrane i pokrojone
plastry świeżego ananasa, obrane, pokrojone
16 truskawek
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka cynamonu
1/4 szklanki świeżej mięty, posiekanej
2 jabłka, pocięte na kawałki
2 banany, obrane i pokrojone
2 brzoskwinie, pokrojone
4 kiwi, obrane i pokrojone
plastry świeżego ananasa, obrane, pokrojone
16 truskawek
Przygotowanie:
Rozgrzać grill. W małej misce połączyć olej, cukier, sok z limonki, miętę i cynamon. Mieszać aż cukier się rozpuści. W przypadku wykorzystania drewnianych szpikulców, namoczyć je w wodzie przez około 10 min., aby zapobiec ich spalaniu. Nadziać owoce na patyczki tworząc szaszłyki. Pokryć owoce mieszaniną cukru i ułożyć na grillu. Piec przez około 6-8 min., często obracając.