Szaszłyki z łososiem i ananasem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 ananas
- 500 g filetów łososia
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- cytryna
- 100 g śmietany 18%
Wykonanie:
Cytrynę dokładnie umyć w gorącej wodzie i zetrzeć skórkę.
Z łososia ostrym nożem zdjąć skórkę. Pokroić w duże kawałki i zalać w miseczce sokiem z połówki cytryny. Odstawić.
W tym czasie obrać ananasa, usunąć twardy środek i pokroić w kawałki podobne wielkością do łososia.
Na patyczki nadziewać na przemian kawałki łososia i ananasa. Natrzeć przyprawami.
Szaszłyki grillować przez kilka minut.
Cytrynowa śmietana: śmietanę wymieszać w miseczce z sokiem z drugiej połówki cytryny i skórką cytrynową.