Szaszłyki z kurczaka z pastą cytrynowo-migdałową

11 czerwca 2012, dodał: wjosna
Artykuł zewnętrzny

Składniki

Pasta migdałowa:

50 g mielonych migdałów,

6 łyżek oliwy,

sok i skórka z połowy cytryny,

1 ząbek czosnku, 20 g startego parmezanu,

kilka gałązek tymianku, kilka listków bazylii

sól , pieprz

Szaszłyki: 4 piersi z kurczaka

Do podania masło pietruszkowe (30 g masła wymieszanego z pół pęczka natki pietruszki)

Wykonanie

Pasta: wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie zmielić. Pasta powinna być dość gęsta.

Piersi z kurczaka rozbić i posmarować każdą po jednej stronie pastą. Zrolować je i zawinąć w przezroczystą folię, formując zwarte wałki. Włożyć na 1,5 h do zamrażalnika. Po tym czasie roladki powinny być prawie zamrożone – należy je odwinąć z foli i pokroić na ok 2 cm plastry. Plastry nadziać na patyczki do szaszłyków.
Tak przygotowane szaszłyki piec z każdej strony na grillu aż będą dobrze upieczone ( ok 10-15 minut). Podawać z kawałkami masła pietruszkowego kładzionymi na gorące szaszłyki tak by się rozpuściły i utworzyły sos.

file1339451421



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...