Szaszłyki z kurczaka z pastą cytrynowo-migdałową
Składniki
Pasta migdałowa:
50 g mielonych migdałów,
6 łyżek oliwy,
sok i skórka z połowy cytryny,
1 ząbek czosnku, 20 g startego parmezanu,
kilka gałązek tymianku, kilka listków bazylii
sól , pieprz
Szaszłyki: 4 piersi z kurczaka
Do podania masło pietruszkowe (30 g masła wymieszanego z pół pęczka natki pietruszki)
Wykonanie
Pasta: wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie zmielić. Pasta powinna być dość gęsta.
Piersi z kurczaka rozbić i posmarować każdą po jednej stronie pastą. Zrolować je i zawinąć w przezroczystą folię, formując zwarte wałki. Włożyć na 1,5 h do zamrażalnika. Po tym czasie roladki powinny być prawie zamrożone – należy je odwinąć z foli i pokroić na ok 2 cm plastry. Plastry nadziać na patyczki do szaszłyków.
Tak przygotowane szaszłyki piec z każdej strony na grillu aż będą dobrze upieczone ( ok 10-15 minut). Podawać z kawałkami masła pietruszkowego kładzionymi na gorące szaszłyki tak by się rozpuściły i utworzyły sos.