Szaszłyki z kurczaka z pastą cytrynowo-migdałową

11 czerwca 2012,
dodał: wjosna
Artykuł zewnętrzny

Składniki

Pasta migdałowa:

50 g mielonych migdałów,

6 łyżek oliwy,

sok i skórka z połowy cytryny,

1 ząbek czosnku, 20 g startego parmezanu,

kilka gałązek tymianku, kilka listków bazylii

sól , pieprz

Szaszłyki: 4 piersi z kurczaka

Do podania masło pietruszkowe (30 g masła wymieszanego z pół pęczka natki pietruszki)

Wykonanie

Pasta: wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie zmielić. Pasta powinna być dość gęsta.

Piersi z kurczaka rozbić i posmarować każdą po jednej stronie pastą. Zrolować je i zawinąć w przezroczystą folię, formując zwarte wałki. Włożyć na 1,5 h do zamrażalnika. Po tym czasie roladki powinny być prawie zamrożone – należy je odwinąć z foli i pokroić na ok 2 cm plastry. Plastry nadziać na patyczki do szaszłyków.
Tak przygotowane szaszłyki piec z każdej strony na grillu aż będą dobrze upieczone ( ok 10-15 minut). Podawać z kawałkami masła pietruszkowego kładzionymi na gorące szaszłyki tak by się rozpuściły i utworzyły sos.

file1339451421



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.