Szaszłyki z kurczaka w jogurcie na warzywach

7 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

500 g piersi z kurczaka

1 mała cukinia

kilka pomidorków koktajlowych

100 g jogurtu greckiego

świeże listki bazylii czerwonej

szczypiorek

1 łyżeczka sosu sojowego

1 łyżeczka miodu

sok z 1/2 limonki

ziarna kolendry

oliwa z oliwek

sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry, imbir

  • piersi z kurczaka pokroić w dość cienkie długie paski,
  • jogurt wymieszać z miodem, sosem sojowym, sokiem z limonki, zmiażdżoną kolendrą, solą, pieprzem, papryką, imbirem i curry,
  • powstałą marynatą zalać mięso, wymieszać, odłożyć do lodówki na ok. godzinę,
  • cukinię pokroić w cienkie plasterki obieraczką do warzyw,
  • przyprawić solą, pieprzem i polać oliwą,
  • obsmażyć chwilę na patelni,
  • ułożyć cukinię na talerzach,
  • pomidorki przekroić na pół, ułożyć na cukinii,
  • posypać listkami bazylii, posiekanym szczypiorkiem, przyprawić solą i pieprzem,
  • mięso nadziewać na patyczki do szaszłyków tworząc harmonijkę,
  • obsmażyć na patelni, podawać z warzywami,
  • ( można potrawę przyrządzić na grillu)

file1267950842