Szaszłyki z kurczaka w jogurcie na warzywach
Artykuł zewnętrzny
500 g piersi z kurczaka
1 mała cukinia
kilka pomidorków koktajlowych
100 g jogurtu greckiego
świeże listki bazylii czerwonej
szczypiorek
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
sok z 1/2 limonki
ziarna kolendry
oliwa z oliwek
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry, imbir
- piersi z kurczaka pokroić w dość cienkie długie paski,
- jogurt wymieszać z miodem, sosem sojowym, sokiem z limonki, zmiażdżoną kolendrą, solą, pieprzem, papryką, imbirem i curry,
- powstałą marynatą zalać mięso, wymieszać, odłożyć do lodówki na ok. godzinę,
- cukinię pokroić w cienkie plasterki obieraczką do warzyw,
- przyprawić solą, pieprzem i polać oliwą,
- obsmażyć chwilę na patelni,
- ułożyć cukinię na talerzach,
- pomidorki przekroić na pół, ułożyć na cukinii,
- posypać listkami bazylii, posiekanym szczypiorkiem, przyprawić solą i pieprzem,
- mięso nadziewać na patyczki do szaszłyków tworząc harmonijkę,
- obsmażyć na patelni, podawać z warzywami,
- ( można potrawę przyrządzić na grillu)