Szaszłyki z krewetką i cukinią w miętowym smaku
Składniki
około 30 dorodnych krewetek
4 średnie cukinie
3 niezbyt duże kromki chleba (może nie być pierwszej świeżości)
3 posiekane ząbki czosnku
około 5 łyżek posiekanej świeżej natki pietruszki
garść posiekanych liści świeżej mięty
8 łyżek oliwy z oliwek
sól i pieprz
wykonanie:
1. Krewetki opłukujemy i obieramy. Cukinie kroimy wzdłuż na cieniutkie paseczki, tak aby były elastyczne (zbyt grubo pokrojona cukinia będzie się łamać przy zawijaniu), można się tu posłużyć obieraczką do warzyw.
2. Chleb drobno siekamy i wkładamy do miski razem z czosnkiem, pietruszką, miętą, oliwę z oliwek. Całosć mieszamy i posypujemy solą i pieprzem.
3. Krewetki zawijamy w plasterki cukinii i nadziewamy na patyczki do szaszłyków (3 krewetki na jeden patyczek).
4. Szaszłyki obtaczamy w przygotowanej wcześniej posypce z chleba i przyciskamy palcami. Układamy na grillu i grillujemy przez około 7 minut z każdej strony. Najlepiej, aby cukinia zabrązowiła się, a posypka z chleba nie zrumieniła się za bardzo.