Szaszłyki wołowe

9 kwietnia 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Szaszłyki wołowe z sosem pomarańczowym

Składniki:
1/4 szklanki mrożonego soku pomarańczowego
1/4 sosu sojowego
2 łyżeczki musztardy Dijon
4 łyżki niesolonego roztopionego masła
1 1/2 kg mięsa z polędwicy wołowej, pokrojonego w kostkę
18 pieczarek, przekrojonych na pół
1 czerwona cebula pokrojona w ćwiartki i podzielona warstwami
1/2 kg pomidorków koktailowych
sól i pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać grill. Sok pomarańczowy wymieszać z sosem sojowym, musztardą i masłem w małym rondelku, podgrzewając ok. 2 min. Nabijać kawałki wołowiny na długie szpikulce metalowe, na przemian z pieczarkami, kawałkami cebuli i pomidorami. Polać szaszłyki mieszanką pomarańczową i doprawić solą i pieprzem. Zagotować pozostałą glazurę i pozostawić. Szaszłyki piec na ruszcie ok. 6 do 8 min., obracając często, aż mięso i grzyby będą rumiane, a cebula lekko zwęglona na brzegach. Podawać na ciepło, polewając pozostałą glazurą.



FORUM - bieżące dyskusje

Płock
Ja to już w ogóle nie widzę promocji, bo sam napis Promocja przeczy...
Domowe przepisy
Ja mam fajny przepis na domowe lody tj. rozgnieciony banan, 3 łyżki śmietany...
Kosmetyki z herbaty
Ja robię z kawy mielonej
Klasyka literatury - do czego wraca…
Do poprzedniej nawet się nie umywa i pomyśleć, że kiedyś reżyserzy potrafili zrobić coś wartościowego...