Szaszłyki wołowe
Artykuł zewnętrzny
Szaszłyki wołowe z sosem pomarańczowym
Składniki:
1/4 szklanki mrożonego soku pomarańczowego
1/4 sosu sojowego
2 łyżeczki musztardy Dijon
4 łyżki niesolonego roztopionego masła
1 1/2 kg mięsa z polędwicy wołowej, pokrojonego w kostkę
18 pieczarek, przekrojonych na pół
1 czerwona cebula pokrojona w ćwiartki i podzielona warstwami
1/2 kg pomidorków koktailowych
sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać grill. Sok pomarańczowy wymieszać z sosem sojowym, musztardą i masłem w małym rondelku, podgrzewając ok. 2 min. Nabijać kawałki wołowiny na długie szpikulce metalowe, na przemian z pieczarkami, kawałkami cebuli i pomidorami. Polać szaszłyki mieszanką pomarańczową i doprawić solą i pieprzem. Zagotować pozostałą glazurę i pozostawić. Szaszłyki piec na ruszcie ok. 6 do 8 min., obracając często, aż mięso i grzyby będą rumiane, a cebula lekko zwęglona na brzegach. Podawać na ciepło, polewając pozostałą glazurą.
Rozgrzać grill. Sok pomarańczowy wymieszać z sosem sojowym, musztardą i masłem w małym rondelku, podgrzewając ok. 2 min. Nabijać kawałki wołowiny na długie szpikulce metalowe, na przemian z pieczarkami, kawałkami cebuli i pomidorami. Polać szaszłyki mieszanką pomarańczową i doprawić solą i pieprzem. Zagotować pozostałą glazurę i pozostawić. Szaszłyki piec na ruszcie ok. 6 do 8 min., obracając często, aż mięso i grzyby będą rumiane, a cebula lekko zwęglona na brzegach. Podawać na ciepło, polewając pozostałą glazurą.