Szarlotka jabłkowo-gruszkowa

28 września 2013, dodał: Anays
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– migdały w płatkach 80 gram
– skórka otarta z cytryny
– świeże gruszki 500 gram
– świeże jabłka 700 gram
– żółtko
– masło 120 gram
– mąka tortowa 200 gram
– masło i mąka do formy
– bułka tarta 1 łyżka
– cukier puder 70 gram
– sól – szczypta
– cukier rafinowany 120 gram
– cukier waniliowy 1 łyżka

Z mąki, 120 gram masła, cukru pudru, żółtka i szczypty soli szybko zagnieść kruche ciasto. Następnie owinąć je folią i odstawić do lodówki na 30 minut. Jabłka i gruszki obrać i pokroić na kawałki. Jabłka podsmażyć z cukrem rafinowanym – po upływie 10 minut dodać gruszki i smażyc aż będą miękkie. Wsypać na patelnię cukier waniliowy, skórkę z cytryny i połowę migdałów, wymieszać. Schłodzone ciasto starannie rozwałkować, wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem i maką. Ciasto nakłuć w kilku miejscach i piec przez 15 minut w temp. 200 stopni C, podpieczone ciasto posypać tartą bułką, następnie rozłożyć na nim masę jabłkowo-gruszkową i posypać resztą migdałów. Piec około 20 minut w temp. 180 stopni C.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...