Szarlotka jabłkowo-gruszkowa
– migdały w płatkach 80 gram
– skórka otarta z cytryny
– świeże gruszki 500 gram
– świeże jabłka 700 gram
– żółtko
– masło 120 gram
– mąka tortowa 200 gram
– masło i mąka do formy
– bułka tarta 1 łyżka
– cukier puder 70 gram
– sól – szczypta
– cukier rafinowany 120 gram
– cukier waniliowy 1 łyżka
Z mąki, 120 gram masła, cukru pudru, żółtka i szczypty soli szybko zagnieść kruche ciasto. Następnie owinąć je folią i odstawić do lodówki na 30 minut. Jabłka i gruszki obrać i pokroić na kawałki. Jabłka podsmażyć z cukrem rafinowanym – po upływie 10 minut dodać gruszki i smażyc aż będą miękkie. Wsypać na patelnię cukier waniliowy, skórkę z cytryny i połowę migdałów, wymieszać. Schłodzone ciasto starannie rozwałkować, wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem i maką. Ciasto nakłuć w kilku miejscach i piec przez 15 minut w temp. 200 stopni C, podpieczone ciasto posypać tartą bułką, następnie rozłożyć na nim masę jabłkowo-gruszkową i posypać resztą migdałów. Piec około 20 minut w temp. 180 stopni C.