Szarlotka bezglutenowa z przepiśnika babci

16 marca 2015,
dodał: www.zyjezebyjesc.pl
Artykuł zewnętrzny

 Składniki:

nadzienie

  • 1,5 kg jabłek kwaśnych
  • 30 g masła
  • 1 garść żurawiny
  • 1/2 cytryny – sok
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1/4 szklanki ksylitolu
  • 2/4 szklanki wody gotowanej

„ciasto”

  • 0,25 l płatków owsianych
  • 0,2 l mąki gryczanej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • szczypta imbiru
  • 0,08 l cukru
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 100 g zimnego masła

Przygotowanie:

  1. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach
  2. Ksylitol rozpuszczamy w wodzie
  3. Jabłka dusimy na patelni z masłem, żurawiną, sokiem, cynamonem i wodą z ksylitolem
  4. Dusimy przez ok. 20 minut, na wolnym ogniu
  5. Płatki owsiane blendujemy
  6. Do płatków dodajemy mąkę, sodę, sól, imbir, cukier, jajko, żółtko i masło
  7. Wszystkie składniki mieszamy rękami
  8. 2/3 ciasta układamy na blaszce do pieczenia, ubijając je nieco
  9. Ciasto odstawiamy na 15 minut do lodówki
  10. Na schłodzone ciasto wykładamy jabłka i ścieramy na dużych oczkach pozostałą część ciasta
  11. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C, przez ok. 45 minut

file1426530678

 

Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.