Szare kluski wg Babcigramolki
Ukochane danie mojego dzieciństwa . Znam wiele wersji tych klusek – ta dopowiada mi najbardziej .
Czas : 45 minut
Składniki :
3-4 duże ziemniaki ( po utarciu i odsączeniu ma zostać 1 szklanka pulpy ziemniaczanej )
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki żytniej razowej
4 łyżki mąki pszennej
sól
1 jajko
20 dag wędzonego boczku
Ziemniaki utrzeć w malakserze na miałko ( lub utrzeć na tarce jarzynowej na najdrobniejszych oczkach ). Sitko wyłożyć gazą i zostawić na nim pulpę ziemniaczaną na 15 minut by odciekła . Zwinąć gazę i odcisnąć ziemniaki .Włożyć do miski .Dodać jajko i mąki ( Niektórzy czekają aż sok z ziemniaków się ustoi i można go zlać zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną – i to ją dodają do klusek .Mnie się nie chce –czekać- daję mąkę ziemniaczaną – na jedno wychodzi ).Dobrze wymieszać .
Nastawić osoloną wodę w dużym garnku .
Zanim woda się zagotuje pokroić boczek w drobną kosteczkę i usmażyć na rumiano na patelni .
Na wrzącą wodę wkładać łyżeczką kluseczki i gotować 5 minut od wypłynięcia . Wyjąć łyżką cedzakową .
Podawać okraszone skwarkami z boczku z kiszoną kapustą obgotowaną ( z kminkiem ) .