Szafranowa manna na rosole
Artykuł zewnętrzny
Delikatna , złocista , aromatyczna zupka na bazie drobiowego rosołu
Czas : 30 minut
Składniki :
- 4 szklanki mocnego rosołu drobiowego ( ja miałam z kurczaka z indykiem )
- 8 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej
- 2 duże marchewki ugotowane z rosołu
- 1/2 ugotowanej pietruszki z rosołż
- kawałek ugotowanego selera z rosołu ( tyle samo co pietruszki )
- 2 żółtka
- szczypta szafranu
- natka pietruszki
Rosół doprowadzić do wrzenia i wlać zmieszaną z zimną wodą kaszkę. Gotować mieszając aż się rozklei ok 5 minut. Warzywa z rosołu zmiksować w malakserze i dokładnie wymieszać z zupą. Dodać szczyptę uprzednio namoczonego w łyżeczce wody szafran. Ogrzewać na małym gazie 5 minut .Żółtka rozetrzeć z kilkoma łyżkami ciepłej zupy. Wlać do garnka i już nie podgrzewać wymieszać.
Podawać posypaną natką pietruszki.