Szafran na równowagę i pozytywny nastrój

6 grudnia 2020, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Szafran jest bardzo szlachetną i drogą przyprawą docenianą przez wielu koneserów świata. Nieocenione są również ogromne zalety szafranu jako naturalnego afrodyzjaka znanego od ponad 3 tysięcy lat. Jego właściwości wspomagające procesy relaksacji i równowagi emocjonalnej oraz szlachetny charakter czynią go najbardziej pożądaną przyprawą na świecie. 

 

szafran

Uprawa szafranu jest pracochłonna i wymaga dużo cierpliwości – zbiera się go ręcznie z pręcików krokusa purpurowego, uprawianego w pasie od Morza Śródziemnego, przez Iran, aż po Indie. Najbardziej ceniona jest odmiana pochodząca z Walencji. Aby zebrać 1 kg pręcików potrzeba 150 tysięcy kwiatów szafranu uprawnego. Z tego właśnie powodu ta przyprawa jest jedną z najdroższych przypraw na świecie.

Szafran zawiera ponad 150 aromatycznych związków lotnych, a głównymi składnikami są zeaksantyna, likopen, karoteny oraz flawonoidy, witaminy B1 i B2, pektyny, śluzy, cukry oraz tłuszcze. Zawiera też cenne substancje aktywne, jak np. krocyna, safranal, czy pikrokrocyna. Od dawna szafran jest stosowany jako środek wspierający poprawę nastroju oraz pomagający w utrzymaniu równowagi emocjonalnej. Naukowcy uznają, że preparaty zawierające szafran mogą pomóc zachować dobry humor oraz wspierać relaks. Szafran jest zatem szczególnie polecany osobom, które chcą utrzymać dobry nastrój. Rekomendowany jest także dla osób, które ciągle czymś się zamartwiają i dopadają je gorsze dni, gdyż wspiera właściwą relaksację i balans emocjonalny.

 

szafran

Szafran ma również zastosowanie w kuchni. Charakteryzuje się intensywnym smakiem, który jest określany jako korzenny, gorzki, lekko ostry, piżmowy. Zastosowanie tej przyprawy, biorąc pod uwagę jej oryginalny aromat i charakterystyczny smak jest bardzo szerokie, głównie w kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej. Stosuje się go przeważnie do nadawania lepszego smaku owocom morza, rybom oraz ryżowi czy deserom. W Polsce urozmaica się nim flaki, w kuchni arabskiej kawę, a w innych częściach świata także warzywa i owoce. Pasuje do puddingów, włoskiej panna cotty, lodów i likierów.