Syropy na kaszel: z imbiru i czosnku

8 października 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Jesień niestety przyszłą szybko i przyniosła osłabienie odporności oraz przeziębienia. Najczęstszym objawem jest kaszel. Nie martwcie się, ponieważ i tym razem przychodzimy Wam z pomocą. Poznajcie przepisy na dwa najlepsze, domowe syropy na kaszel. W jednym głównym składnikiem jest imbir a w drugim czosnek. Samo zdrowie ! Zobaczcie sami.

Imbir

Posiada mnóstwo właściwości a jedną z nich jest działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne. Za to wszystko odpowiada gingerol. Dodatkowo w imbirze znajdziesz potas, manga, witaminę A,C oraz E a także te z grupy B. Dzięki temu poprawisz pracę swojego serca oraz usprawnisz przepływ krwi w organizmie.

Nie zabrakło również fosforu, sody, krzemu, magnezu, żelaza, cynku, wapna oraz beta- karotenu. Te składniki z kolei poprawiają kondycję włosów, zębów, skóry oraz paznokci. Imbir pomaga też przy bezsenności czy problemach trawiennych.

Syrop z imbiru, miodu i cytryny

Ten syrop jest znany od wielu pokoleń a jego działanie wciąż jest niezastąpione. Świetnie sprawdza się przy przeziębieniach oraz infekcjach dróg oddechowych. Koniecznie sięgnij po niego przy kaszlu, bólu gardła i gorączce. Syrop imbirowy wykazuje działanie rozgrzewające oraz napotne. Powinno się pić ten syrop jak tylko poczujemy pierwsze objawy choroby, czy nawet po zmarznięciu na spacerze. Dzięki syropowi istnieje duże prawdopodobieństwo, że choroba ominie nas szerokim łukiem lub też, że przetrwamy ją o wiele łatwiej.

Co kupić?

  • 2 cytryny
  • miód
  • korzeń imbiru o długości 3-4 centymetrów

Przygotowanie:

Cytrynę należy sparzyć wrzątkiem i dokładnie umyć. Następnie pokrój ją w cienkie plastry i usuń pestki. Z kolei imbir należy obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Wyparz słoik i wlej do niego dwie łyżki miodu, na nie połóż 304 plastry cytryny i dwie łyżeczki startego imbiru.  Powtórz poprzednią czynność do momentu aż słoik będzie wypełniony. Na sam koniec zalej wszystko miodem. Słoik zamknij szczelnie i włóż do lodówki na dobę. Po tym czasie syrop jest gotowy do użycia.

Stosowanie syropu

Syrop możesz śmiało dodawać do herbaty czy nawet wody. Jest słodki więc bez problemu zjesz go również bezpośrednio ze słoika. Przy chorobie najlepiej stosować trzy łyżki syropu na dzień natomiast przy chęci wzmocnienia organizmu wystarczy  łyżka na dobę.

Jeżeli chodzi o kobiety w ciąży to nie muszą obawiać się skutków ubocznych. Syrop imbirowy doskonale nadaje się również dla nich nie tylko przy przeziębieniu, ale również i przy porannych mdłościach. Korzeń imbiru jest również całkowicie bezpieczny dla niemowlaków więc nie zaszkodzi podczas okresu karmienia piersią.

Jedynie można zrezygnować z syropu przy pierwszych trzech miesiącach malucha, ponieważ imbir posiada ostry smak i może zmienić smak mleka oraz nie przypaść dziecku do gustu.Syrop z imbiru mogą przyjmować też dzieci od 12 miesiąca życia, aby uniknąć niepotrzebnie wcześniejszych alergii.

Czosnek

W jego przypadku chyba nikt nie ma wątpliwości, że jest niezastąpiony w przeziębieniach. Bez problemu zastąpi Ci tonę lekarstw czy antybiotyków. Dlatego kiedyś ktoś mądry stworzył syrop z czosnku, który  pomaga na kaszel i walkę z przeziębieniem. Czosnek działa jako środek zmniejszający przekrwienie.

Jest wspaniałym lekiem odkrztuślnym stosowanym przy ostrym i przewlekłym zapaleniu oskrzeli, kokluszu i oskrzelowej astmie, jak również przy zapaleniu zatok, przewlekłym katarze, gorączce siennej i zapaleniu śluzówki nosa. Poprzez powodowanie pocenia się czosnek pomaga w obniżaniu gorączki. Uważa się, że czosnek potrafi znacznie obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Syrop z czosnku

Ten syrop składa się z czosnku, miodu oraz cytryny. Te wszystkie składniki to najzdrowsze antybiotyki jakie istnieją. Posiadają witaminy oraz mikroelementy dzięki, którym zwalczysz choroby oraz wzmocnisz swoją odporność. Idealnie nadaje się do stosowania nawet przez cały rok.

Sięgaj również po niego przy przeziębieniu, grypie, chorobach dróg oddechowych, kaszlu i słabej odporności. Dodatkowo obniży gorączkę, rozgrzeje, ułatwi odkrztuszanie, udrożni drogi oddechowe, zadziała przeciwbakteryjnie i dostarczy potasu, żelaza, magnezu oraz fosforu. Co ciekawe syrop czosnkowy stosowany regularnie wspomoże profilaktykę leczenia chorób serca.

Co kupić?
  • dwie główki czosnku
  • sześć łyżek miodu
  • sok z trzech cytryn
  • przegotowana woda

Przygotowanie:

Czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój drobno na desce i zgnieć nożem. Następnie dodaj sześć łyżek miodu oraz jedną szklankę przegotowanej i ostudzonej wody. Wymieszaj i dodaj sok z trzech cytryn. Syrop odstaw na dobę a po tym czasie ciesz się jego właściwościami.

Pij 3-4 razy dziennie przy chorobie lub 1-2 razy dziennie profilaktycznie. Dorośli powinni pić jedną łyżkę, a dzieci jedną łyżeczkę.