Swojskie polędwiczki w marynacie
Bodajże najlepszymi kucharzami są mężczyźni i właśnie mój tato przekazał mi najlepszy przepis na polędwiczki.
Marynata i polędwica:
– 1 / 2 łyżki soli
– 1 łyżka cukru
– 1 / 2 łyżki kminku
– 1 / 2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 1 / 2 łyżki chili w proszku
– 1 łyżka papryki
– 4 sztuki polędwiczek
– 2-3 łyżki oleju
Szybki sos:
– 2 łyżki ketchup
– 1 łyżka proszku chili
– 1 / 2 szklanki wody
– 1 bardzo drobno poszatkowana cebula
– 1 wyciśnięty ząbek czosnek
– 1 łyżka mąki pszennej
– pół łyżeczki soli
– świeżo zmielony pieprz
Mięso dajemy do marynaty na dwie godziny, a następnie rozgrzewamy piekarnik do 200 °C. Polędwiczki układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy 1, 5 godziny. Następnie łączymy wszystkie składniki sosu i smarujemy nim mięso w piekarniku, a resztę wylewamy do brytfanki i zostawiamy jeszcze na 15 minut w piekarniku, aż ładnie się mięso w sosie zrumieni.