Pieczone warzywa z bagietką

15 września 2013, dodał: snoove
Artykuł zewnętrzny

Składniki

2 czerwone papryki, przekrojone wzdłuż na ćwiartki
4 podłużne bułki lub małe bagietki, przekrojone wzdłuż
1 czerwona cebula, pokrojona na cząstki
2 duże cukinie, pokrojone ukośnie na plasterki
2-3 ząbki czosnku, posiekane
3 gałązki świeżego rozmarynu
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
150 g sera feta
sól i pieprz

Przygotowanie

Rozgrzać mocno opiekacz. Włożyć paprykę, skórką do góry, na około 10 minut, aż skórka przypiecze się i lekko zwęgli. Umieścić ją w torebce foliowej i odłożyć na 15 minut, aż ostygnie na tyle, by nie parzyła.
Wstawić do opiekacza bułkę, przekrojoną stroną do góry.
Lekko opiec, następnie wyjąć i przełożyć na deskę do krojenia.
Wyjąć ruszt z grilla i usunąć z brytfanny wszystkie okruszki.
Włożyć do niej cebulę, cukinię i czosnek. Posypać listkami rozmarynu oraz skropić oliwą. Doprawić solą i pieprzem do smaku i opiekać 8-10 minut, przewracając warzywa raz, aż przyrumienią się z obu stron.
Obrać paprykę ze skórki małym ostrym nożykiem. Pokroić na grube plastry.
Ułożyć wraz z upieczonymi warzywami na spodach bułek i skropić sosem z brytfanny. Umieścić wszystkie spody w brytfannie. Posypać z wierzchu pokruszonym serem feta i opiekać 3-4 minuty, aż ser przyrumieni się lekko. Przykryć wierzchami bułek. Po wyjęciu z opiekacza
przekroić każdą bułkę ukośnie i podawać natychmiast.

file1376563489



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz