Swojski chleb

20 sierpnia 2011,
dodał: Mysiunia
Artykuł zewnętrzny

przepis na smaczny 'chleb z chleba’ :)

Składniki:

  • 1kg pszennej mąki
  • 0,5 litra ciepłego mleka
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 10 dag drożdży
  • 4 kromki suszonego chleba
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • mak, kminek lub słonecznik

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem. Chleb moczymy w wodzie, a następnie odciśnięty dodajemy do drożdży razem z 1 szklanką ciepłego mleka i 3 łyżkami mąki – dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut aż ładnie wyrośnie. Do reszty mąki dodajemy sól i przygotowany zakwas – dokładnie mieszamy, dodając resztę ciepłego mleka oraz wodę. Wąskie brytfanki smarujemy bardzo cieniutką warstwą margaryny – dajemy tylko tyle aby przykleiła się mąką, którą musimy wysypać blaszki. Ciasto dzielimy na 2  części i układamy do brytfanek, smarujemy rozbełtanym jajkiem i  posypujemy makiem, kminkiem, ziarnami słonecznika lub dyni. Zostawiamy tak na ok pół godziny, do piekarnika wstawiamy dopiero wtedy, gdy ciasto wyrośnie na wysokość brytfanki. Pieczemy 1h w temp. 180-200*

file1313842317



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.