„Świninka” w tropikach
Zima za oknem to przyda się trochę tropikalnych smaków do zwykłego schabowego.
2 schabowe
1 jajko
bułka tarta
1 połówka brzoskwini z syropu pokrojona w kostkę
1 obrane kiwi pokrojone w plasterki
2 plastry ananasa z syropu
2 plastry obranej ze skórki pomarańczy
½ szklanki syropu od brzoskwiń
sól
pieprz mielony
curry
1 łyżka masła
Olej
Kotlety stłuc tłuczkiem do mięsa .Osolić , popieprzyć .Panierować w jajku i bułce .Usmażyć na oleju z dodatkiem masła .Przełożyć do garnuszka .Podlać syropem z brzoskwiń , skropić maggi .Dusić na małym gazie 10 minut ( uwaga – bo ma tendencje do przywierania ).
Rozgrzać na patelni łyżkę oleju. Ananas oprószyć curry i pieprzem i podsmażyć z obu stron . Dołożyć pokrojoną brzoskwinię i dusić mieszając jeszcze 3 minuty.
Podawać z ryżem kładąc na kotlecie plaster ananasa , połowę porcji brzoskwini .Obok dodatkowo położyć pokrojone kiwi i plastry pomarańczy .Posypać dodatkowo po wierzchu grubo mielonym czarnym pieprzem .