„Świninka” w tropikach

19 stycznia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Zima za oknem to przyda się trochę tropikalnych smaków do zwykłego schabowego.

2 schabowe

1 jajko

bułka tarta

1 połówka brzoskwini z syropu pokrojona w kostkę

1 obrane kiwi pokrojone w plasterki

2 plastry ananasa z syropu

2 plastry obranej ze skórki pomarańczy

½ szklanki syropu od brzoskwiń

sól

pieprz mielony

curry

1 łyżka masła

Olej

Kotlety stłuc tłuczkiem do mięsa .Osolić , popieprzyć .Panierować w jajku i bułce .Usmażyć na oleju z dodatkiem masła .Przełożyć do garnuszka .Podlać syropem z brzoskwiń , skropić maggi .Dusić na małym gazie 10 minut ( uwaga – bo ma tendencje do przywierania ).

Rozgrzać na patelni łyżkę oleju. Ananas oprószyć curry i pieprzem i podsmażyć z obu stron . Dołożyć pokrojoną brzoskwinię i dusić mieszając jeszcze 3 minuty.

Podawać z ryżem kładąc na kotlecie plaster ananasa , połowę porcji brzoskwini .Obok dodatkowo położyć pokrojone kiwi i plastry pomarańczy .Posypać dodatkowo po wierzchu grubo mielonym czarnym pieprzem .

file1263919407