Świeżość na stole | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Świeżość na stole

29 stycznia 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Owoce i warzywa to najważniejsze elementy codziennego jadłospisu. W diecie powinno być ich jak najwięcej. Oczywiście pojawiają się w różnych formach, a jedną z nich są soki. To też efekt pewnej mody, która akurat wychodzi nam bardzo na zdrowie. W kuchniach pojawiają się różnego rodzaju wyciskarki do owoców i warzyw, które pozwalają przygotować pełne wartości odżywczych soki. To także bogactwo smaków i aromatów, a także okazja, by zmienić nawyki i przekonać resztę rodziny, że warto postawić na tego typu dietę.

świeze owoce

Modny dodatek

Choć wyciskarki do owoców i warzyw są efektem mody, to warto w nie zainwestować. Pozwalają w domowym zaciszu przygotować świeże soki, a samo urządzenie staje się zdecydowanie bardziej przydatne niż tradycyjne sokowirówki. I na pewno pozwala uzyskać pełnowartościowy i bogaty w cenne enzymy i fitochemikalia napój.  Dzięki technologii wolnoobrotowego wyciskania soków na zimno otrzymać można odżywczy napój z każdego rodzaju owoców i warzyw, także z zieleniny, ziół czy zbóż. Urządzenie miażdży owoce i warzywa przy bardzo niskich obrotach i choć przygotowanie zajmuje zdecydowanie więcej czasu, to sok jest zdrowszy, lepiej wygląda i lepiej smakuje.

W  sklepach znaleźć można wyciskarki do owoców i warzyw pionowe oraz poziome. W tym drugim wypadku wałek ślimakowy umieszczony jest w pozycji poziomej względem otworu wsadowego. To sprawia, że trzeba produkty stale dopychać. Pionowe wyciskarki do owoców i warzyw świetnie sprawdzają się w przygotowywaniu soków i smoothies z warzyw liściastych, ponieważ kierunek minimalizuje ryzyko blokowania wałka przez włókna. Takie rozwiązanie wydaje się bardziej funkcjonalne. Tu owoce i warzywa same wpadają do komory i są zaciągane przez wałek. Ten typ jest prostszy w obsłudze, poręczniejszy, wydajniejszy i nie wymaga dużo siły.

Którą wyciskarkę wolnoobrotową wybrać?

Im więcej urządzeń na rynku tym większe dylematy, jakie wyciskarki do owoców i warzyw są najlepsze. Różnią się kształtem, mocą, funkcjami, a niektóre mają naprawdę futurystyczny wygląd. Warto pamiętać o tym, że jest szereg aspektów, na które powinniśmy zwrócić uwagę, ale też należy określić swoje potrzeby. Wszak urządzenie ma nam służyć, a nie tylko dobrze prezentować się w nowoczesnej kuchni. Najważniejszymi parametrami, jeśli chodzi o wyciskarki do owoców i warzyw, są moc, rodzaj silnika oraz ilość obrotów na minutę. Samo urządzenie jest energooszczędne i ma zdecydowanie mniejszą moc niż tradycyjne sokowirówki. Wykorzystuje się w produkcji bezszczotkowe silniki indukcyjne (BLDC), które są bardziej efektywne. Moc silnika jest oczywiście najważniejszym aspektem. To dzięki niej mechanizm radzi sobie z najtwardszymi owocami i warzywami. Co istotne, nie może być zbyt duża, by wyciskarka mogła się zatrzymać w przypadku zablokowania. Warto także zwrócić uwagę na ilość obrotów na minutę. W praktyce im będzie ona mniejsza, tym lepiej. Najlepsi producenci oferują wyciskarki do owoców i warzyw, które generują od 40 do 120 obrotów na minutę.

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz