Świeże śledzie smażone w cieście
Artykuł zewnętrzny
Świeże śledzie smażone w cieście
Bardzo proste- bardzo smaczne danie .
Czas : 30 minut
Składniki :
4 filety ze świeżych śledzi
1 jajko
4 łyżki mąki
¼ szklanki mleka
¼ łyżeczki proszku do pieczenia.
sól
mielony czarny pieprz
olej do głębokiego smażenia
Umyte i osuszone śledzie posolić i popieprzyć . Z jajka , mąki, mleka , szczypty soli i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia zrobić gęste ciasto naleśnikowe .W głębokiej patelni rozgrzać olej w takie ilości by śledzie smażyły się w głębokim tłuszczu. Filety zanurzać w ciasto i wkładać we wrzący olej. Smażyć przewracając aż ciasto zrobi się złote. Wyjąć i odsączyć na papierowymręczniku.
nadesłane: Babciagramolka