Święta pieczone – smak jak się patrzy!®

28 listopada 2012, dodał: ij
Artykuł zewnętrzny

file1354115831

Jeszcze chwila, jeszcze moment i wpadniesz w wir przedświątecznych przygotowań. Jesteś dobrze przygotowana i postępujesz zgodnie z przygotowaną odpowiednio wcześniej listą, jednakże im bliżej Bożego Narodzenia, tym robi się bardziej gorączkowo. My, gospodynie domowe, często stajemy przed nie lada wyzwaniem w obliczu całej rodziny. Poza ogromną ilością porządków domowych, do przygotowania mamy mnogość potraw, przy czym nie możemy pozwolić sobie na pomyłki ze względu na depczący nam co roku po piętach – deficyt czasu.

Czas – właśnie od niego wiele zależy. Perfekcyjne planowanie i organizację świąt zacząć należy więc od tego, jak ułatwić sobie ten dość stresujący okres. Możemy kupić mnóstwo sprzętów – ale kto to później będzie zmywał? Możemy też zacząć sporządzać potrawy ze znacznym wyprzedzeniem – ale gdzie je wszystkie trzymać i co z ich świeżością? Możemy rozdelegować poszczególne zadania na przyjezdnych członków rodziny – czy się wywiążą? Pomysłów jest wiele, jednakże pytań i wątpliwości jeszcze więcej…

Podczas tego typu rozterek, aby nie wpędzać się w niepotrzebny stres, najważniejszym wydaje się być zdrowy rozsądek. Przekalkulowanie ilości dań i potrzebnego czasu oraz możliwe go zaoszczędzenie i przemyślane spożytkowanie za pomocą odpowiednich, wielofunkcyjnych naczyń do pieczenia – brzmi racjonalnie!

Co jednak wybrać, spośród tak szerokiego asortymentu dostępnego na polskim rynku? Szczególną uwagę należy zwrócić na to, z jakiego rodzaju szkła wykonane są naczynia. Najzdrowszym i najbardziej odpornym na zmiany temperatur (szok termiczny) jest szkło boro-krzemowe. Żaroodporne produkty wykonane z tego typu surowca posiadają szereg pożądanych właściwości, bowiem nie wchodzą w reakcje z żywnością, nie absorbują zapachów i są bezpieczne dla dzieci – nie zawierają alergenów. Istotny jest też komfort w użytkowaniu, wybierajmy takie naczynia, które posiadają specjalne uchwyty, umiejscowione zarówno w misie jak i pokrywie, dzięki czemu unikniemy problemów z przetransportowaniem gorącego naczynia z piekarnika, czy mocno zmrożonego z zamrażalnika.

Naczynia takie używane będą intensywnie podczas przedświątecznych przygotowań, ale posłużyć nam mają na wiele lat. Zadbajmy więc o to, aby były one odporne na rysy i niematowiejące podczas mycia w zmywarce,
a także abyśmy mogły używać ich nie tylko w piekarniku, czy zamrażalniku ale także mikrofalówce. To znacznie ułatwi i przyspieszy codzienne, kuchenne obowiązki w każdym domu.

Doskonałym przykładem idealnego naczynia żaroodpornego do pieczenia są brytfanny o rozmaitych pojemnościach i kształtach, polskiej firmy z tradycjami – Termisil. Dzięki nim, w mgnieniu oka przygotujesz wszelkiego rodzaju świąteczne potrawy od wszelkiego rodzaju ryb do królujących na każdym wigilijnym stole – ciast. Co ważne, dzięki temu, że są to naczynia szklane, oszczędzisz czas na ich mozolnym szorowaniu, a efektowny wygląd pozwoli Ci ustawić je wśród eleganckiej zastawy stołowej.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Korektor tuszujący siwe włosy Mytou…
Ja tego używam tylko w podbramkowych sytuacjach...
Balsam do golenia?
Gilette to jednak taka klasyka dla większości facetów.
Wynajmowanie mieszkania czy kredyt …
Jak się jest nastawionym bardziej na karierę niż przesiadywanie w jednym miejscu to raczej...
Manicure w Poznaniu
Używam zwykłych lakierów, więc zmiana koloru to nie problem, kiedy tylko sobie zamarzę...