Świąteczny ryż z bakaliami
Składniki:
4 torebki Ryżu Białego Britta, 2 szklanki wody, 2 szklanki mleka, 1 łyżeczka soli, 2 pomarańcze, 2 łyżki cynamonu, szczypta imbiru, szczypta kardamonu, ziarenka z 0,5 laski wanilii, 0,5 szklanki rodzynek, 0,5 szklanki maku, 0,5 szklanki orzechów włoskich, 100ml (płynnego) miodu
Sposób przygotowania:
Mleko i wodę wlać do rondelka, posolić jedną łyżeczką soli, postawić na ogniu. Gdy całość zacznie się gotować zmniejszyć ogień, wsypać ryż, dodać mak oraz ziarenka z laski wanilii i gotować przez około 15 minut, aż ryż będzie miękki. W tym czasie posiekać drobno orzechy włoskie. Następnie pomarańcze obrać i wycisnąć z nich sok. Gdy gotujący się ryż będzie już miękki (i wchłonie całą wodę z mlekiem), wlać sok z pomarańczy, dodać miód, rodzynki, posiekane orzechy włoskie, cynamon, imbir oraz kardamon. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut. Gotowy ryż przełożyć na talerze i podawać.