Świąteczne zawijasy z orzechami

15 grudnia 2013, dodał: Dorota
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 250 g mąki
– jajko
– 125 g masła
– 70 g cukru trzcinowego
– szczypta soli
– cukier waniliowy
– 2 żółtka

Nadzienie:

– 50 g cukru
– 150 g posiekanych orzechów
– 25 g marcepanu
– białko
– garść rodzynek

Przygotowanie:

Energicznie zagnieść składniki na ciasto, utworzyc kulę, zawinąć ją w folie spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. Składniki na nadzienie utrzeć razem w misce. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Na obsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość około 4 mm, a następnie przełożyć na folię. Teraz należy wysmarować powierzchnię ciasta nadzieniem i delikatnie zwinąć w dość ciasną roladę. Tak przygotowane pokroić na plastry o grubości ok. pół centymetra. Gotowe ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dwa żółtka roztrzepać w naczyniu, posmarować nimi powierzchnię ciasteczek i piec w piekarniku, aż osiągną złoty kolor (ok.12-15 minut).