Świąteczne ciasteczka-przepisy na pierniczki i nie tylko | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Świąteczne ciasteczka-przepisy na pierniczki i nie tylko

10 października 2022, dodał: Iwona
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Aromat pieczonych domowych ciasteczek jest jednym z pierwszych zwiastunów zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Zapachy dochodzące z kuchni skutecznie podgrzewają świąteczną atmosferę. Aromat cynamonu i innych przypraw korzennych, pomarańczy, wanilii to coś, co nadaje świątecznym przygotowaniom wyjątkowego klimatu.

pierniczki

Najbardziej ze Świętami kojarzą się pierniczki. Są bardzo wdzięcznym wypiekiem- przygotować je mogą nawet najmłodsi. A wycinanie kształtów i dekorowanie to świetna zabawa dla dużych i małych.

po

Pierniki najlepiej przygotować wcześniej i zamknąć w szczelnym, metalowym opakowaniu, ponieważ po upieczeniu mogą zrobić się twarde. Z czasem zmiękną, wtedy mogą trafić na świąteczny stół lub na choinkę jako oryginalna i pyszna dekoracja. Jeśli chcemy aby pierniki szybko zmiękły, do puszki w której je przechowujemy wkładamy skórkę z jabłka.

Pierniczki I

bbb

Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka kakao
2 łyżki miodu
1 łyżka masła
5 łyżek ciepłego mleka

Przygotowanie:

W rondlu podgrzewamy masło z miodem i cukrem, aż składniki się połączą. Do miski wsypujemy wszystkie pozostałe sypkie składniki. Następnie do mąki dodajemy przestudzone masło z miodem i jajko. Zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche dodajemy stopniowo po łyżce mleka. Z ciasta formujemy gładką kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej, aby nieco zmiękło. Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów i wycinamy ulubione wzory. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 10 minut. Gotowe pierniki dekorujemy lukrem, czekoladą. Pierniki przechowujemy w szczelnym pojemniku. Z upływem czasu robią się bardziej miękkie i aromatyczne.

Pierniczki II

 cc

  1. Składniki:

     
    125g masła
    250g miodu
    20g przypraw do pierników
    75g cukru
    2 jajka
    500g mąki
    5g proszku do pieczenia
     

    Przygotowanie:

     
    Masło z miodem roztapiamy w garnuszku, dodajemy przyprawę do pierników. Z 50g cukru robimy karmel z odrobiną wody i łączymy z masłem, miodem i przyprawami. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy wystudzoną masę z karmelem i mieszamy. Do masy dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z zarobionym ciastem. Dokładnie mieszamy, posypujemy wierzch mąką i zostawiamy na kilka godzin (lub noc) w lodówce do stężenia. Po tym czasie wałkujemy ciasto na płaty grubości 0,5cm i wykrawamy z nich pierniczki za pomocą foremek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Pieczemy 10-15 min w temp. 180 stopni. Dekorujemy wg uznania.

    Lebkuchen

    ppp
    Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Podobno jedne z najlepszych na świecie. Miękkie, rozpływające się w ustach, z wyraźną cytrusową nutą, delikatnie ciągnące się w środku. Nie wymagają długiego leżakowanie, chociaż najlepiej smakują po kilku dniach.

     

    Składniki:

     
    250 g mąki pszennej
    85 g mielonych orzechów laskowych, włoskich i migdałów
    3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    200 ml płynnego miodu
    85 g masła
    skórka otarta z pomarańczy i cytryny
     

    Przygotowanie:

     
    Suche składniki: mąkę, mielone orzechy i migdały, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy mieszamy w misce.
    W garnuszku z grubym dnem podgrzewamy miód i masło, do momentu, aż masło się roztopi. Lekko przestudzamy.
    Do suchych składników wlewamy ciepłą masę miodowo-maślaną, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i  cytryny i mieszamy mikserem. Ciasto będzie bardzo lepkie. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia, wtedy ciasto zgęstnieje. Po tym czasie z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w dużych odległościach od siebie. Każdą kulkę spłaszczamy łyżką. Ciasto jest bardzo klejące, dlatego przed formowaniem kulek dobrze jest zwilżyć dłonie wodą. Łyżkę którą spłaszczamy kulki także zwilżamy wodą.
    Pierniczki pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Lebkuchen wyciągnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać kilka minut, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia.
    Wystudzone pierniczki lukrujemy.

    Świąteczne ciasteczka cynamonowe

     pier2
    Dekorowanie ciasteczek to ogromna frajda i to nie tylko dla dzieci :) Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Nie ma Świąt bez kolorowych ciasteczek, które można powiesić na choince, albo zajadać do gorącej czekolady.
     

    Składniki:

     

    1 jajko

    100 g masła

    1/2 szklanki cukru

    1/2 szklanki miodu

    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

    3 szklanki mąki

    1/2 łyżeczki sody

    2 łyżeczki cynamonu

    szczypta soli

     

    Przygotowanie:

     

    W garnuszku roztapiamy masło z cukrem, miodem i ekstraktem waniliowym. Mieszając doprowadzamy masę do wrzenia, następnie studzimy.

    Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cynamon, sól, dodajemy jajko i przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto mikserem, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na wysypanej mąką stolnicy i foremkami wycinamy ciasteczka. Posiłkując się słomką możemy w ciasteczkach zrobić dziurki, żeby powiesić je na choince. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 7-9 minut. Kiedy ciasteczka ostygną możemy ozdobić je lukrem i posypkami.

    Aby przygotować lukier mieszamy ze sobą dużą ilość cukru pudru z małą ilością wody lub soku z cytryny. Cukru i wody dajemy tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję.

     

    Ciasteczka z landrynkowymi witrażami

    pier3

    Początkowo choinki przyozdabiało się papierowymi ozdobami, małymi jabłuszkami, orzechami, piernikami lub cukierkami. A gdyby tak wrócić do jadalnych ozdób? Ciasteczka z landrynkowymi witrażami będą wspaniale zdobiły świąteczne drzewko.

    Składniki:

     
    300 g mąki
    100 g cukru
    szczypta soli
    1 płaska łyżka kakao
    1 jajko
    200 g zimnego masła
    około 20 kolorowych landrynek

     Przygotowanie:

     
    Z mąki, cukru, szczypty soli, kakao, jajka i masła szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45 minut.
    Na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Z pomocą foremki lub szablonu wyciętego z papieru do pieczenia wycinamy nożem ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W ciasteczkach robimy dziurki na tasiemkę (sprawdzi się tu słomka do napojów), będziemy mogli powiesić je na choince. Wycinamy też ażury w dowolnych kształtach. Skrawki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i wycinamy kolejne ciasteczka.
    Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do piekarnika i pieczemy 12 minut. W tym czasie segregujemy landrynki wg kolorów. Każdy kolor osobno kruszymy w malakserze lub tłuczkiem do mięsa na niezbyt drobne kawałki.pier4
    Wyjmujemy ciastka z piekarnika. Pokruszone cukierki układamy w wyciętych ażurach (jak na zdjęciu obok).
    Blaszkę z ciastkami wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy kolejne 4-5 minut. Posiekane cukierki włożone w wycięte w ciastkach ażury stopią się podczas pieczenia i utworzą kolorowe, szkliste ozdoby.
    Wyjmujemy blaszkę z piekarnika, po 5 minut zdejmujemy ciasteczka razem z pergaminem z blaszki i odkładamy do wystygnięcia.

    Pierniczki alpejskie z nadzieniem

     

    Jeśli nie przepadacie za piernikami, na których niekiedy można sobie połamać zęby, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Będziecie zachwyceni smakiem mięciutkich pierniczków. Ich przygotowanie trzeba rozłożyć sobie na 2 dni, ponieważ ciasto potrzebuje doby, aby zgęstnieć w lodówce. Jeśli nie macie ochoty bawić się w nadziewanie pierniczków dżemem (jest to dość pracochłonne), rozwałkujcie ciasto nieco grubiej (na około 5 mm) i foremką wytnijcie pierniczki.

     
    pier5

    Składniki:

     
    500 g mąki pszennej
    4 żółtka
    2 białka
    1/2 szklanki cukru
    1,5 łyżki kakao
    100 ml gęstej śmietany 18%
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
    120 g masła
    200 g miodu
    dżem truskawkowy
    Do dekoracji:
    200 g czekolady
    łyżeczka oleju
    złoty barwnik w sprayu

     

    Przygotowanie:

     

    Dzień przed pieczeniem:

     

    Kakao mieszamy z mąką w dużej misce i odstawiamy.
    Miód gotujemy z przyprawami korzennymi, po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło i czekamy, aż się rozpuści, a potem wystygnie.
    Śmietanę mieszamy z sodą, odstawiamy- śmietana zwiększy swoją objętość.
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodajemy żółtka i miksujemy. Ubitą masę jajeczną wlewamy do mąki i delikatnie mieszamy. Dodajemy miód i dalej mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą i mieszamy. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy do lodówki, w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

    W dniu pieczenia:

     
    Ciasto wyjmujemy z lodówki. Odrywamy część ciasta i wałkujemy na lekko oprószonym mąką blacie na grubość 2-3 mm. Z ciasta wycinamy koła (większe od foremki, którą będziemy wykrawać pierniczki). Na środku każdego koła układamy łyżeczką odrobinę dżemu (ilość nadzienia w zależności od średnicy foremek). Każdego pierniczka przykrywamy takim samym kołem wykrojonym z ciasta. Lekko dociskamy, żeby brzegi się skleiły. Do każdego koła z nadzieniem przykładamy foremkę w kształcie gwiazdki i wykrawamy pierniczek. Skrawki ciasta ponownie zagniatamy i wykrawamy kolejne pierniczki. Wykrojone pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 10 minut (czas pieczenia może być krótszy lub dłuższy w zależności od wielkości i grubości pierniczków). Wyjmujemy i studzimy na kratce.

     

    Polewa czekoladowa:

     

    Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej razem z łyżką oleju. Wystudzone pierniczki zanurzamy w roztopionej czekoladzie i odkładamy na kratkę do zastygnięcia polewy. Na koniec możemy spryskać pierniki złotym barwnikiem w sprayu i z pozostałej czekolady zrobić esy floresy;)
     

    Ciasteczka owsiane z żurawiną

     pier6
    Bardzo kruche, pyszne ciasteczka owsiane z mąką razową i płatkami owsianymi. Nie wymagają dużego nakładu pracy. Można do nich dorzucić orzechy, ulubione suszone owoce lub kawałki czekolady.
     

    Składniki:

     
    200 g miękkiego masła
    3/4 szklanki cukru brązowego
    1 jajko
    1/2 szklanki pszennej
    2 szklanki mąki pszennej razowej
    1 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    szczypta soli
    garść żurawiny pokrojonej na drobne kawałki
     

    Przygotowanie:

    Masło ucieramy mikserem na puszysty krem, po czym wsypujemy cukier i dalej miksujemy. Po chwili dodajemy jajko i nadal miksujemy. Na koniec wsypujemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je łyżką lub dłonią. Układamy na blasze w sporych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut, do lekkiego zbrązowienia. Chwilę odczekujemy przed zdjęciem z blachy, potem studzimy na kratce.

    Kokosanki

     koko
    Bywa tak, że w trakcie przygotowań różnych smakołyków zostają nam białka jajek. W takich sytuacjach możemy je wykorzystać do przygotowania pysznych ciasteczek- kokosanek. Ich zaletą, poza smakiem, jest to, że nie wymagają dużego nakładu pracy.

     

    Składniki:

     
    4 białka
    szczypta soli
    250g wiórków kokosowych
    100g cukru pudru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki białego rumu

    Przygotowanie:

     
    Białka ze szczyptą soli ubijamy na gęstą pianę. Następnie ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier i mąkę. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i rum. Z masy formujemy ciasteczka i pieczemy około 25 minut w temperaturze 150 stopni C.
     

    Zobacz również:

  1. Świąteczne przepisy wigilijne na Boże Narodzenie Jak zrobić świąteczną kutię? 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Świąteczne ciasteczka-przepisy na pierniczki i nie tylko

  1. avatar Iza pisze:

    Ciasteczka owsiane z żurawiną-robiłam,są wyśmienite,tylko nie miałam cukru brązowego,to dałam biały .

  2. Akurat na czasie, właśnie mam zamiar się zabrać za pieczenie pierników i przepis na pewno się przyda.

  3. avatar cocochanelle pisze:

    Przepisy warte uwagi;) Pierniczki są pyszne i cudnie wyglądają na choince lub na stole jako ozdoba;)

Dodaj komentarz do Iza


FORUM - bieżące dyskusje

Białe meble - polecacie czy nie?
Niezaprzeczalnym atutem białych mebli kuchennych jest fakt, że doskonale sprawdzają się w małych przestrzeniach, rozjaśniając...
Co myślicie o kobiecym stylu zarząd…
Kobiety w roli menedżerek zarządzają podmiotami w inny sposób niż płeć przeciwna, gdyż częściej...
Nadpotliwość
Podstawowym sposobem na nadpotliwość jest odpowiednia higiena ciała. Częstotliwość kąpieli należy dostosować do swojej...
Bielizna
Bielizna jest potrzebna każdej kobiecie by dać jej uczucie komfortu w każdej sytuacji, podkreślić...