Świąteczna szynka z jałowcem – soczysta i pyszna
Artykuł zewnętrzny
Składniki: 1,5 łyżeczki gorczycy, 5 ziaren jałowca, łyżeczka pieprzu ziołowego, łyżeczka soli, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta rozmarynu, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, ok.2 kg szynki wieprzowej bez kości.
Mięso umyć, osuszyć. Owoce jałowca zmiksować przy pomocy blendera. Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z resztą przypraw, wymieszać z olejem. Gotową mieszanką dokładnie natrzeć całą szynkę. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 24 godz. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i piec ok. 1,5 godz w temp. 180st. Następnie mięso odkryć i piec jeszcze ok.30min.