Suszone śliwki podczas ciąży

9 grudnia 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

Okres ciąży to szczególny czas w którym wzmaga się ochota na żywieniowe grzeszki. Doskonałym rozwiązaniem są suszone śliwki, które nie tylko niwelują skutki i przyczyny rozmaitych przypadłości, ale też wspaniale zaspakajają ochotę na słodkie przekąski.

Okres ciąży to dla wielu kobiet czas szczególnej dbałości o dietę. Z punktu widzenia dietetyka jest to jeden z lepszych momentów na wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych. Kobiety w ciąży są otwarte na zmiany wspierające zdrowie ich samych i dziecka. W tym czasie wiele kobiet skarży się na zaparcia, narastające zmęczenie i stres czy infekcje układu moczowego. Warto wprowadzić śliwki suszone wysokiej jakości, które dzięki wartościom odżywczym są idealną odpowiedzią na specyficzne potrzeby żywieniowe.

Suszone śliwki wspierają funkcjonowanie przewodu pokarmowego

Jednym z częściej zgłaszanych do dietetyków problemów związanych z okresem ciąży są nawracające zaparcia. Wynikają one ze zwolnienia perystaltyki przewodu pokarmowego. Skutecznym rozwiązaniem jest zwiększenie udziału błonnika w diecie. W prosty sposób można zrobić to wprowadzając do diety kobiety ciężarnej suszone śliwki kalifornijskie. Najnowsze badania naukowców z King’s College London opublikowane w styczniu 2018 roku w internetowej wersji czasopisma “Clinical Nutrition” sugeruje, że wystarczy 80 g suszonych śliwek dziennie by uzyskać poprawę funkcjonowania układu pokarmowego. Dodatkowym benefitem takiego działania jest wzrost liczebności bakterii jelitowych z rodzaju Bifidocaterium. Jest to związane z zawartością w suszonych śliwkach pektyn, sorbitolu i związków fenolowych.

Suszone śliwki są źródłem witaminy B6 i miedzi

Okres ciąży dla wielu kobiet wiąże się z narastającym zmęczeniem i stresem. Składniki zawarte w suszonych śliwkach pomagają łagodzić te objawy. Witamina B6 przyczynia się do prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i może wpływać na zmniejszenie uczucia zmęczenia. Miedź zaś wspiera transport żelaza w organizmie oraz wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.

Suszone śliwki mają właściwości przeciwbakteryjne

Stacewicz-Sapuntzakis (2013) podkreśla, że suszone śliwki ze względu na zawartość związków fenolowych wykazują właściwości antybakteryjne zarówno w przewodzie pokarmowym jak i moczowym.

Suszone śliwki są bogatym źródłem potasu

Suszone śliwki są bogatym źródłem potasu, który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. 100 g suszonych śliwek dostarcza 732 mg potasu. Ponadto suszone śliwki nie zawierają sodu i soli, co dodatkowo sprzyja zachowaniu odpowiedniego ciśnienia krwi.

Suszone śliwki zawierają wyłącznie cukry występujące w owocach, nie są dosładzane

Suszone śliwki kalifornijskie są naturalnie słodkie, co pozwala zaspokoić pragnienie smaku słodkiego, które nasila się u wielu kobiet w ciąży. Jednocześnie suszone śliwki nie wpływają intensywnie na poposiłkową glikemię, ponieważ mają niski ładunek glikemiczny (ŁG=10). To sprawia, że suszone śliwki są idealną przekąską, która stabilizuje stężenie glukozy we krwi.

Prosta interwencja, jaką jest wprowadzenie około 8-10 (80-100g) śliwek kalifornijskich dziennie może działać korzystnie na funkcjonowanie organizmu na wielu płaszczyznach. Warto zachęcać kobiety ciężarne do sięgania po suszone śliwki nie tylko w ramach przekąski, ale także jako dodatek do śniadań i dań wytrawnych.

Opracowanie merytoryczne: Barbara Dąbrowska, dietetyk, ekspertka kampanii „Przyjaciółka z Kalifornii”, w której przybliża informacje na temat właściwości odżywczych śliwki kalifornijskiej i promuje wiedzę na temat zdrowego stylu życia i odżywiania. Prowadzi poradnię barbaradabrowska.pl.

Literatura:

Lever E, Scott M, Louis P, Emery P, Whelan K, The effect of prunes on stool output, gut transit time and gastrointestinal microbiota: A randomised controlled trial, Clinical Nutrition (2018), http://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(18)30003-7/fulltext?rss=yes

Stacewicz-Sapuntzakis M, Dried Plums and Their Products: Composition and Health Effects – An Updated Review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition (2013). 53; 1277-302.

Żywienie człowieka zdrowego i chorego, pod redakcją: Jana Hasika i Jana Gawęckiego, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2004



FORUM - bieżące dyskusje

Alkohol na imprezie
Ja bym postawiła na wino, które doskonale sprawdzi się podczas uroczystej kolacji. Na bardziej...
Jaki kształt paznokci?
Kobiety posiadające długie, wąskie palce, powinny wybierać kwadratową formę paznokci. Dla krótszych palców idealne...
Poduszki ciążowe
Poduszka dla ciężarnych jest polecana przy bólach kręgosłupa i problemach z zasypianiem oraz osobom,...
Laminowanie włosów
Laminowanie włosów to zabieg, który polega na wypełnianiu łuski włosa niezbędnymi dla jego zdrowego...