Okres ciąży to szczególny czas w którym wzmaga się ochota na żywieniowe grzeszki. Doskonałym rozwiązaniem są suszone śliwki, które nie tylko niwelują skutki i przyczyny rozmaitych przypadłości, ale też wspaniale zaspakajają ochotę na słodkie przekąski.
Okres ciąży to dla wielu kobiet czas szczególnej dbałości o dietę. Z punktu widzenia dietetyka jest to jeden z lepszych momentów na wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych. Kobiety w ciąży są otwarte na zmiany wspierające zdrowie ich samych i dziecka. W tym czasie wiele kobiet skarży się na zaparcia, narastające zmęczenie i stres czy infekcje układu moczowego. Warto wprowadzić śliwki suszone wysokiej jakości, które dzięki wartościom odżywczym są idealną odpowiedzią na specyficzne potrzeby żywieniowe.
Suszone śliwki wspierają funkcjonowanie przewodu pokarmowego
Jednym z częściej zgłaszanych do dietetyków problemów związanych z okresem ciąży są nawracające zaparcia. Wynikają one ze zwolnienia perystaltyki przewodu pokarmowego. Skutecznym rozwiązaniem jest zwiększenie udziału błonnika w diecie. W prosty sposób można zrobić to wprowadzając do diety kobiety ciężarnej suszone śliwki kalifornijskie. Najnowsze badania naukowców z King’s College London opublikowane w styczniu 2018 roku w internetowej wersji czasopisma “Clinical Nutrition” sugeruje, że wystarczy 80 g suszonych śliwek dziennie by uzyskać poprawę funkcjonowania układu pokarmowego. Dodatkowym benefitem takiego działania jest wzrost liczebności bakterii jelitowych z rodzaju Bifidocaterium. Jest to związane z zawartością w suszonych śliwkach pektyn, sorbitolu i związków fenolowych.
Suszone śliwki są źródłem witaminy B6 i miedzi
Okres ciąży dla wielu kobiet wiąże się z narastającym zmęczeniem i stresem. Składniki zawarte w suszonych śliwkach pomagają łagodzić te objawy. Witamina B6 przyczynia się do prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i może wpływać na zmniejszenie uczucia zmęczenia. Miedź zaś wspiera transport żelaza w organizmie oraz wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.
Suszone śliwki mają właściwości przeciwbakteryjne
Stacewicz-Sapuntzakis (2013) podkreśla, że suszone śliwki ze względu na zawartość związków fenolowych wykazują właściwości antybakteryjne zarówno w przewodzie pokarmowym jak i moczowym.
Suszone śliwki są bogatym źródłem potasu
Suszone śliwki są bogatym źródłem potasu, który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. 100 g suszonych śliwek dostarcza 732 mg potasu. Ponadto suszone śliwki nie zawierają sodu i soli, co dodatkowo sprzyja zachowaniu odpowiedniego ciśnienia krwi.
Suszone śliwki zawierają wyłącznie cukry występujące w owocach, nie są dosładzane
Suszone śliwki kalifornijskie są naturalnie słodkie, co pozwala zaspokoić pragnienie smaku słodkiego, które nasila się u wielu kobiet w ciąży. Jednocześnie suszone śliwki nie wpływają intensywnie na poposiłkową glikemię, ponieważ mają niski ładunek glikemiczny (ŁG=10). To sprawia, że suszone śliwki są idealną przekąską, która stabilizuje stężenie glukozy we krwi.
Prosta interwencja, jaką jest wprowadzenie około 8-10 (80-100g) śliwek kalifornijskich dziennie może działać korzystnie na funkcjonowanie organizmu na wielu płaszczyznach. Warto zachęcać kobiety ciężarne do sięgania po suszone śliwki nie tylko w ramach przekąski, ale także jako dodatek do śniadań i dań wytrawnych.
Opracowanie merytoryczne: Barbara Dąbrowska, dietetyk, ekspertka kampanii „Przyjaciółka z Kalifornii”, w której przybliża informacje na temat właściwości odżywczych śliwki kalifornijskiej i promuje wiedzę na temat zdrowego stylu życia i odżywiania. Prowadzi poradnię barbaradabrowska.pl.
Literatura:
Lever E, Scott M, Louis P, Emery P, Whelan K, The effect of prunes on stool output, gut transit time and gastrointestinal microbiota: A randomised controlled trial, Clinical Nutrition (2018), http://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(18)30003-7/fulltext?rss=yes
Stacewicz-Sapuntzakis M, Dried Plums and Their Products: Composition and Health Effects – An Updated Review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition (2013). 53; 1277-302.
Żywienie człowieka zdrowego i chorego, pod redakcją: Jana Hasika i Jana Gawęckiego, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2004