Sushi z surową rybą

13 stycznia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Ostatnio bardzo popularne danie, podajemy teraz Państwu wersję z surową
rybą:

1) 2 kalmary
2) 12 krewetek
3) 45 dag świeżej ryby
4) 3 łyżeczki pasty wasabi (ewentualnie chrzan z musztardą)
5) imbir
6) 80 dag ryżu do sushi

Kalmary umyć, odciąć macki, wyjąć ości, odblokować, rozciąć na pół,
rozpłaszczyć i pociąć na kawałki, zanurzyć na kilka sekund we wrzątku,
osączyć. Krewetki obrać z łusek, obciąć głowy, umyć, zanurzyć we
wrzątku. Ryby oczyścić, umyć, odfiletować, zdjąć skórę, pokroić na
kawałki, przykryć folią, wstawić na około 15 minut do lodówki.
Z ryżu utoczyć zwilżonymi palcami wałeczki o takiej wielkości, by
schowały się pod kawałkiem ryby lub kalmara, posmarować pastą wasabi,
wałeczki ryżowe nakrywać kawałkami kalmara, krewetką lub kawałkiem ryby,
sushi ułożyć na tacy i dekorować cząstkami cytryny i imbirem.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...