Surówka z marchewki z żurawiną

7 lipca 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 4 duże marchewki
  • 20 dkg żurawiny (świeżej albo mrożonej)
  • 1 jabłko
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżki oleju z pestek winogron
  • do smaku: sól

sposób przygotowania:

Żurawinę opłukać, oczyścić z resztek listków i łodyżek, osączyć. W  rondelku zagotować 1/3 szkl. wody, dodać cukier a kiedy się roztopi wsypać żurawinę, dusić ok. 10 min. aż żurawiną popęka, ostudzić. Marchewki oskrobać, jabłko obrać i usunąć gniazdo nasienne. Marchewki i  jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodać uduszoną żurawinę i olej, doprawić 1-2 szczyptami soli. Dokładnie wymieszać i  schłodzić przed podaniem.

    file1278490198