Surówka z marchewki z żurawiną

7 lipca 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 4 duże marchewki
  • 20 dkg żurawiny (świeżej albo mrożonej)
  • 1 jabłko
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżki oleju z pestek winogron
  • do smaku: sól

sposób przygotowania:

Żurawinę opłukać, oczyścić z resztek listków i łodyżek, osączyć. W  rondelku zagotować 1/3 szkl. wody, dodać cukier a kiedy się roztopi wsypać żurawinę, dusić ok. 10 min. aż żurawiną popęka, ostudzić. Marchewki oskrobać, jabłko obrać i usunąć gniazdo nasienne. Marchewki i  jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodać uduszoną żurawinę i olej, doprawić 1-2 szczyptami soli. Dokładnie wymieszać i  schłodzić przed podaniem.

    file1278490198



    FORUM - bieżące dyskusje

    zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
    "Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
    Outlet - Promocje
    Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
    Jaki odkurzacz
    Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
    Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
    Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...