Surówka z marchewki z żurawiną

7 lipca 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 4 duże marchewki
  • 20 dkg żurawiny (świeżej albo mrożonej)
  • 1 jabłko
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżki oleju z pestek winogron
  • do smaku: sól

sposób przygotowania:

Żurawinę opłukać, oczyścić z resztek listków i łodyżek, osączyć. W  rondelku zagotować 1/3 szkl. wody, dodać cukier a kiedy się roztopi wsypać żurawinę, dusić ok. 10 min. aż żurawiną popęka, ostudzić. Marchewki oskrobać, jabłko obrać i usunąć gniazdo nasienne. Marchewki i  jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodać uduszoną żurawinę i olej, doprawić 1-2 szczyptami soli. Dokładnie wymieszać i  schłodzić przed podaniem.

    file1278490198



    FORUM - bieżące dyskusje

    Naturalne kosmetyki
    Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
    Typy mężczyzn
    Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
    Jak można zostać dietetykiem
    Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
    leczenie niepłodnosci
    Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...