Surówka z marchewki z żurawiną
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 4 duże marchewki
- 20 dkg żurawiny (świeżej albo mrożonej)
- 1 jabłko
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżki oleju z pestek winogron
- do smaku: sól
sposób przygotowania:
Żurawinę opłukać, oczyścić z resztek listków i łodyżek, osączyć. W rondelku zagotować 1/3 szkl. wody, dodać cukier a kiedy się roztopi wsypać żurawinę, dusić ok. 10 min. aż żurawiną popęka, ostudzić. Marchewki oskrobać, jabłko obrać i usunąć gniazdo nasienne. Marchewki i jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodać uduszoną żurawinę i olej, doprawić 1-2 szczyptami soli. Dokładnie wymieszać i schłodzić przed podaniem.