Sałatka z pomarańczy i marchewki

14 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Smaczna, soczysta i bardzo dekoracyjna surówka. Prosta i szybka w wykonaniu.

Czas : 10 minut

Składniki :

  • 2 marchewki
  • 1 duży , soczysty pomarańcz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Marchewkę obrać i utrzeć na grubej tarce jarzynowej. Pomarańcza przeciąć na pół  (najlepiej za pomocą nożyka do wycinania ząbków, by otrzymać dwie ozdobnie nacięte połówki). Wydrążyć. Miąższ obrać z białych błonek i drobno usiekać. Dodać do utartej marchewki razem z sokiem który wycieknie przy obieraniu i krojeniu. Wymieszać dodając oliwę i szczyptę soli. Podawać w pustych połówkach skórek pomarańczy ozdobione zielonym listkiem pietruszki, bazylii lub innej zieleniny.