Surówka z cykorią i grapefruitem
Artykuł zewnętrzny
orzeźwiająca surówka, którą można podawać do dań mięsnych:
>
> – 2 cykorie
> – 2 grapefruity
> – 2 pomarańcze
> – 2 jabłka
> – 4 łyżki posiekanych orzechów laskowych
> – 4 łyzki pokrojonej śliwki suszonej
> -1 łyżka majonezu
> – duży jogurt naturalny
> – 3 łyżki keczupu, sól, pieprz
>
> majonez połączyć z jogurtem, keczupem, doprawić solą i pieprzem, cykorie
> oczyścić, wyciąć gorzkie głąbiki, liście pokroić w cienkie paski,
> grapefruity i pomarańcze wyszorować w gorącej wodzie, obrac, podzielic
> na cząstki, oczyścić z białych błonek, jabłka umyć, obrać, zetrzec na
> tartce do jarzyn o grubych oczkach, cykorię, cytrusy i jabłka, a także
> śliwki i orzechu połączyć, polać sosem.
>